KV Mechelen, Timmermans en Penninckx nemen het woord: "Knip- en plakwerk zoals in 'Alles Kan Beter'?" & "Verouderde regel? En het Wetboek (1805) dan!"

28 mei 2019 11:47

Dinsdag krijgen KV Mechelen en Waasland-Beveren nog een kans om zich te verdedigen in de tuchtprocedure. Advocaat Joost Everaert, Johan Timmermans en Dieter Penninckx namen het woord.

Het finale pleidooi van advocaat Joost Everaert ging onder meer over de procedurefouten in het onderzoek, de relatie tussen Veljkovic en de club, over een advocaat van Tubeke die ook werkzaam is bij het bondsparket en over de onmogelijkheid van degradatie.

Verouderde regel?

Op de clubwebsite verwijst KV Mechelen naar het bondsreglement: "Als de vordering ingediend is vóór 15 juni van het betrokken seizoen van de beweerde poging of daad van competitievervalsing, is degradatie een mogelijke sanctie. Wat dus niet het geval is."

Het bondsparket oppert dan weer dat die regel verouderd is, maar daar wil Everaert niet van weten. "Het is niet omdat een regel 35 jaar oud is, dat die enkel rechtshistorische relevantie heeft. Het Burgerlijk Wetboek dateert van 1805. Ik heb nog niemand horen pleiten: 'dat is oud, we gaan dat toch niet toepassen, zeker?'"

Vervolgens namen ook Johan Timmermans en Dieter Penninckx (mede-hoofdaandeelhouder) het woord. Die laatste wordt niets ten laste gelegd door het bondsparket, maar ging ook in de verdediging voor zijn club. Zijn pleidooi is integraal te lezen op de webstek van Malinwa.

Alles kan beter

In zijn slotwoord verwees Penninckx nog naar 'Alles Kan Beter', een televisieprogramma van Mark Uytterhoeven, een aanhanger van KVM. "Het bestond erin om goed gekozen stukjes beeld en tekst te knippen en te plakken tot een verhaal waarbij een ernstig gesprek omgevormd werd tot een humoristisch stuk dat een loopje nam met de realiteit."

"Zou het kunnen dat we in een zelfde soort realiteit zitten? Zou het kunnen dat de procureur met een verhaallijn in het achterhoofd de stukjes zo bij elkaar probeert te knippen en te plakken tot wat hij graag wil zien", vroeg Penninckx zich af.

Beker van België \\ KV Mechelen
 
 
 
Reacties.