Roberto Martinez legt uit waar en wanneer het Britse voetbal de Europese machtsgreep voorbereidde: "Toen Gent van Tottenham won en..."


Foto: © photonews 28 mei 2019 19:10

Deze week wordt ook het Europese voetbalseizoen afgesloten met de Europa League-finale én de Champions League-finale. Vier Engelse teams moeten dus nog aan de slag? Hoe is het zover kunnen komen? In het seizoen 2014-2015 zaten alle Premier League-ploegen in maart al voor de buis.

Roberto Martinez, toen nog aan de slag bij Everton, legt uit wat er gebeurde. "Toen hebben de meeste topploegen in de Premier League de klik gemaakt", knikt hij. "Ze beseften dat er iets moest veranderen of dat ze nooit meer voor de hoofdprijzen gingen meespelen."

"De Premier League is fysiek zo zwaar en er is rond Nieuwjaar ook geen break. Er werd een ommekeer gemaakt. Er werd enorm veel geld gespendeerd aan extra infrastructuur, verzorging, begeleiding... Ze beseften dat het onmogelijk was om elke match fris te zijn op de manier dat ze het toen aanpakten."

Zag je de Spurs nu tegen Ajax?

Everton was toen één van de laatst overblijvende ploegen in Europa. "Weet je wat nog een keerpunt was? Toen Gent in de slotfase won van Tottenham. Gent was frisser op het einde en dat heeft toch voor een bom gezorgd in de Premier League", aldus Martinez. "Zag je de Spurs nu tegen Ajax? Mentaal en fysiek waren ze klaar om die oorlog aan te gaan op het einde."

De laatste jaren valt de opkomst van de Britse teams in Europa niet meer te ontkennen. Met nu al zeker een Engelse winnaar in de twee grote Europese competities. Het zal er voor zorgen dat de tv-budgetten voor de Premier League nog zullen stijgen. Dat de competitie nog aantrekkelijker zal worden voor de beste spelers ter wereld. 

Eén speler verkopen aan de Premier League en je hebt al heel wat meer budget

Gaat het Europese toneel helemaal scheefgetrokken worden? Gaat België nog meer achterop hinken? "Dat is niet helemaal correct", vindt Martinez. "Als je één speler kan verkopen aan een PL-club heb je er al een serieus budget bij. Dat heeft dus ook een positief effect."

"Maar je wordt alleen maar zo goed als je elk jaar op dat niveau kan spelen. Dat is het probleem van de Belgische clubs. Het ene jaar is het eens Anderlecht, dan Club Brugge, dan Genk... Zo wordt het inderdaad steeds moeilijker om te concurreren, als je maar één ploeg in de Champions League hebt..."

Champions League \\ Europa League \\ Liverpool FC \\ Arsenal \\ Chelsea
 
 
 
Reacties.