De aartsmoeilijke weg naar de Champions League voor Clement en Club Brugge: zo deden hun vijf voorgangers het

29 mei 2019 13:22

Club Brugge staat binnenkort voor een loodzware opdracht. Op weg naar de groepsfase van de Champions League moet blauw-zwart in twee voorrondes voorbij twee topploegen geraken.

Club Brugge mag in de voorlaatste voorronde aantreden samen met nog enkele andere niet-kampioenen. De mogelijke tegenstanders daarin zijn onder meer PSV, Basel, Porto, Lyon en Dinamo Kiev. In de laatste voorronde wacht er hen wellicht weer een van deze opgesomde teams.

Het verleden wijst nu eenmaal uit dat het als Belgische club quasi onmogelijk is om vanuit de voorrondes door te stoten naar het echte kampioenenbal. Hieronder sommen we voor u de laatste vijf Belgische vicekampioenen op die ernaast grepen.

Standard 2014

Onder Guy Luzon begon Standard goed aan de kwalificatierondes voor het kampioenenbal. Na een gelijkspel in eigen huis werd er op het veld van Panathinaikos met 1-2 gewonnen. Het werd geen CL voor de Rouches, want het Zenit van Hulk, Lombaerts en co was een klasse te sterk voor Standard.

Club Brugge 2015

Ook Club Brugge overleefde de derde voorronde tegen Panathinaikos, maar in de laatste fase wachtte er een echte klepper: Manchester United. Op Old Trafford werd het 3-1 en in het Jan Breydelstadion mocht Rooney de wedstrijdbal mee naar huis nemen (0-4).

Anderlecht 2016

Paars-wit sneuvelde in de derde voorronde tegen FC Rostov. Tielemans en Hanni bezorgden de Belgische recordkampioen nog een degelijke uitgangspositie (2-2), maar in het Astridpark werd er met 0-2 van Rostov verloren. Om in de Europa League te geraken legde RSCA Slavia Praag vlotjes over de knie (0-3 en 3-0).

Club Brugge 2017

Het leek geen aartsmoeilijke loting, maar Medipol Basaksehir had in het voorgaande seizoen vriend en vijand verrast. Met Adebayor, Elia, Clichy en Emre Belözoglu speelden er enkele spelers met naam in Turkse loondienst.

Club gaf in de heenmatch een 2-0 voorsprong uit handen (3-3) en op Turks grondgebied werd het 2-0. Geen CL, maar ook geen Europa League, want AEK Athene kwalificeerde zich ten koste van de West-Vlamingen.

Standard 2018

De Rouches troffen Nederlands vicekampioen Ajax in de derde voorronde van de Champions League. Thuis sleepte Standard nog een gevleide 2-2 uit de brand, maar in de terugmatch werd het 3-0 voor de Ajacieden. In de volgende ronde ging Dinamo Kiev voor de bijl en de rest van de campagne is geschiedenis. Standard was wel rechtstreeks geplaatst voor de Europa League.

Hannes Van Gael

Anderlecht \\ Club Brugge \\ Standard
 
 
Reacties.