BeNeLiga: goed voor de topclubs en 1B, een drama voor de middenmoters

03 juni 2019 17:10

Daar is het idee van de BeNeLiga weer. Het plan is al tientallen keren begraven en opnieuw van onder de grond gehaald. Dit keer lijkt het echter wel kans op slagen te hebben.

Naast de Belgische, hebben ook de Nederlandse clubs vergaderd over het plan. Er zou een competitie komen met achttien clubs: tien uit Nederland en acht uit België.

Door de schaalvergroting zou de nieuwe competitie veel meer geld opleveren en onze grote clubs zullen veel meer topwedstrijden spelen. Play-offs zijn niet meer nodig, waardoor de miskleun van play-off 2 kan worden afgevoerd. Ook voor de clubs uit 1B zou het een uitweg uit het kerkhof kunnen zijn.

De grote vraag is of de acht overgebleven clubs uit 1A de acht uit 1B dan uit het kerkhof gaan trekken, of het een kerkhof met zestien in plaats van acht graven wordt.  

Bij Charleroi staan ze alleszins niet te springen voor het idee. De Zebra’s hebben geen enkele band met de Nederlandse clubs. Voor Charleroi zijn de verplaatsingen ook niet van de poes. Voor een tripje naar Groningen moet je toch op vierhonderd kilometer enkele rit rekenen.

Toch zal de afstand niet de doorslaggevende factor zijn, want zelfs vierhonderd kilometer is niet onoverkomelijk in het moderne voetbal.

Voor de topclubs zou een BeNeLiga ongetwijfeld een goede zaak zijn. Meer geld, een competitie van een hoger niveau én twee wedstrijden per jaar tegen clubs als Ajax en Feyenoord in plaats van tegen elkaar in de play-offs.

Maar je zal maar supporter van Zulte Waregem of Oostende zijn. Wedstrijden tegen Lommel en Tubeke in plaats van Racing Genk en Standard.

Het is duidelijk dat er nog veel inkt zal vloeien over de BeNeLiga. De nieuwe competitie is ook nog niet voor morgen, als ze er al komt. Maar de kasbewakers van de Belgische (en Nederlandse) middenmoters zullen er toch niet al te best slapen, vrezen we.

Jupiler Pro League \\ Nederlandse Eredivisie
 
 
 
Reacties.