Ziet u dit goedkomen? Chaos voor het BAS: idee van te beginnen met 18 blijft rondspoken


Foto: © photonews 05 juni 2019 18:24

De beslissingen van de Geschillencommissie Hoger Beroep hebben heel wat commotie veroorzaakt. Er zijn nu al twee clubs die naar het BAS trekken en de derde volgt mogelijk morgen. Het kluwen wordt onoverzichtelijk, want elke club heeft andere argumenten en eisen.

Vandaag werd bekend dat Tubeke zich ook gaat moeien in de debatten bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Zij eisen dat KV Mechelen wordt teruggezet naar Eerste Amateur en dat zij de plaats van Malinwa in 1B moeten krijgen. Hun redenering: het bondsparket heeft zich vergist in zijn vordering. Volgens hun interpretatie van de reglementen moet KV Mechelen degraderen uit 1B en niet uit 1A.

Verkeerde geïnterpreteerd?

Zij vinden dat het bondsparket artikel B2008.212 van het bondsparket verkeerd uitgelegd heeft. “Indien, op het einde van het seizoen waarin de definitieve uitspraak plaatsheeft, de club daalt op basis van haar resultaten, wordt ze veroordeeld tot een degradatie met twee afdelingen in vergelijking met deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde uitspraak.”

Voor hen moet KV Mechelen twee reeksen zakken dus... En dan is er Lokeren. Die vinden nu dat de plaats van Beerschot-Wilrijk aan hen toekomt. KV Mechelen zal dan weer pleiten dat ze onschuldig zijn en hun rechtmatige plek in 1A moeten krijgen. Iets waar Beerschot Wilrijk dan weer op zijn achterste poten zal voor staan. En Waasland-Beveren gaat ook niet meteen akkoord gaan met toch nog een degradatie.

Burgerlijke rechtbank?

Kan u garanderen dat er straks niemand naar de burgerlijke rechtbank stapt? Zelfs als het BAS al een uitspraak kan doen voor 30 juni - de datum die door de kalendermaker als uiterste deadline vooropgesteld werd - zien we het nog een chaos van jewelste worden. Niemand gaat in deze willen toegeven, iedereen gaat alles uit de kast halen. De belangen zijn immers zo groot... Een degradatie in België betekent een miljoenengat in de begroting. Dat is al een stuk van het graf dat gegraven is.

En intussen is er onzekerheid bij de betrokken clubs en ligt hun zomermercato zo goed als op zijn gat. Je kan er niet omheen: dat scenario van 18 clubs volgend seizoen in 1A blijft rondspoken. Om straks toch op tijd met de competitie te kunnen beginnen, gaat er misschien zelfs niets anders opzitten.

Jupiler Pro League \\ Beker van België \\ Sporting Lokeren \\ Tubeke \\ KV Mechelen \\ Waasland-Beveren
 
 
 
Reacties.