Profclubs verdienen netto 25 miljoen minder op transfers: "Jeugd wordt steeds belangrijker"


Foto: © photonews 06 juni 2019 15:27

Niet toevallig zet Anderlecht steeds meer in op de eigen jeugd. De belangrijkste bron van inkomsten voor de Belgische topclubs zijn nog steeds de uitgaande transfers. Maar de winst daarop wordt steeds kleiner.

In het seizoen 2016-2017 verdienden de 24 Belgische profclubs netto nog 97,1 miljoen euro op uitgaande transfers. In het seizoen 2017-2018 was dat nog maar 73,3 miljoen euro. Dat heeft veelal te maken met het feit dat de spelers al duurder worden om aan te trekken, waardoor de nettowinst sowieso kleiner wordt. 

In het seizoen 2015-2016 was de waarde van de spelers op de balans - transferprijs min de afschrijving - nog 79 miljoen euro. Twee jaar later is de waarde van de spelers bijna verdubbeld tot 142 miljoen. 

Druk op Belgisch model

Daarom is de jeugdopleiding zo belangrijk geworden. Een jeugdspeler kan immers met grote winst verkocht worden.  “De internationale trend van voortdurend stijgende spelersprijzen zet druk op het Belgisch model dat sterk berust op transfers om blijvend succes te boeken", aldus Pierre François, CEO van de Pro League.

"Anderzijds riepen de transferuitdagingen waarmee de clubs werden geconfronteerd, kansen in het leven om zich nog meer te richten op spelers uit de eigen jeugdopleiding die de stap zetten naar de eerste ploeg, in plaats van te kiezen voor het aantrekken van buitenlandse talenten.”

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.