Play-off 2 is grondig hervormd maar blijft in hetzelfde bedje ziek

08 juni 2019 09:41

De competitie steekt vanaf volgend seizoen in een nieuw jasje. Er zitten enkele positieve zaken in het nieuwe format, maar aan het belangrijkste werd niet gesleuteld: een gebrek aan inzet.

De grootste winnaars wan het nieuwe systeem zijn de degradant van 1A en de promovendus van 1B. Dit jaar moesten Lokeren en Mechelen een lange periode stil zitten zonder competitieve matchen, maar omdat nu alle teams -van de nummer 7 in 1A tot de nummer 6 in 1B- deelnemen aan play-off 2 is dat horrorscenario niet meer mogelijk.

Bij poules van 6 was play-off 2 voor enkele teams na drie matchen al voorbij. Dat zal in poules van 4 minder snel het geval zijn. Bovendien krijgen we nu maar zes matchen in de poulefase in plaats van tien. Dat kan voor de hele en halve finalisten (beide heen en terug) wel oplopen tot acht en tien stuks en tot elf voor de winnaar van PO2, die één barragematch speelt tegen de winnaar van play-off 1.

Degraderen en toch een Europees ticket

Tot zover de positieve kant van het verhaal. Wat er absurd is aan deze nieuwe regeling is dat de degradant zich via de competitie voor Europees voetbal kan kwalificeren. Bovendien zijn er nu zes deelnemers aan PO2 uit eerste klasse B. Benieuwd hoeveel van hen een Europese licentie gaan aanvragen.

Inzet

De belangrijkste reden waarom ook deze update van play-off 2 geen succes zal worden is dezelfde reden waarom dat bij de vorige edities ook niet lukte: geen inzet. De clubs uit play-off 2 moeten tien matchen spelen om dan tegen een betere ploeg uit te komen. Beloning voor de winnaar: een Europees ticket waarmee je al bijzonder vroeg in het seizoen aan de slag moet.

Maar ook de inzet om te degraderen is alweer niet door de stemming geraakt. Twee mogelijk degradanten in plaats van één: welke ploeg uit 1A die niet tot de G5 behoort zal daarvoor stemmen?

Kortom, play-off 2 is inderdaad aantrekkelijker geworden voor de ploegen die groepswinnaar worden. De andere ploegen zijn blij dat hun lijdensweg maar zes matchen geduurd heeft. Win-win? Nee!

Jupiler Pro League \\ Beker van België \\ Charleroi \\ Sporting Lokeren \\ Sint-Truiden \\ Westerlo \\ Zulte Waregem \\ Cercle Brugge \\ KV Oostende \\ Union SG \\ Beerschot \\ KV Mechelen \\ KV Kortrijk \\ Moeskroen \\ Waasland-Beveren
 
 
 
Reacties.