"Belgen zijn ongenaakbaar": Belgische verdediger, actief in Schotland, blikt vooruit


Foto: © photonews 10 juni 2019 13:27

Morgenavond spelen de Rode Duivels hun vierde kwalificatiematch voor het EK in het Koning Boudewijnstadion tegen Schotland. Voor de Belgische supporters niet echt een speciale wedstrijd, maar hoe zou deze wedstrijd in Schotland leven? We vroegen het aan Frederic Frans, die in Schotland actief is.

In België ligt men de laatste jaren allang niet meer wakker van kwalificatiewedstrijden tegen landen van het niveau van Schotland. Bijna iedereen verwacht straks dan ook een (vlotte) overwinning van Hazard en co, waarna ze met een perfect rapport (12 op 12) op vakantie kunnen vertrekken.

Hoe zouden de Schotten echter naar deze ontmoeting met de nummer 1 van de FIFA-ranking kijken?  We staken ons licht op bij Frederic Frans. Het clubicoon van Lierse verdedigt nu de kleuren van Dundee United en weet dus als geen ander hoe deze wedstrijd leeft bij The Tartan Army.

Hoe leeft men in Schotland toe naar deze confrontatie met de Rode Duivels?

"Er heerst voor het eerst sinds lang terug een positieve, optimistische sfeer rond het Schotse voetbal. Dit heeft alles maken met de aanstelling van de nieuwe bondscoach Steve Clarke. Hij nam het roer over van Alex McLeish na een schaamtelijke 3-0 nederlaag in Kazachstan in maart. Clarke geniet veel aanzien in Schotland nadat hij in 2017 Kilmarnock overnam en de bescheiden ploeg uitbouwde tot een zeer fris, aanvallend voetballend geheel. Dit resulteerde in een mooie derde plaats met Europees voetbal tot gevolg. Je voelt dat het Schotse voetbal herleeft en hoop heeft dankzij Clarke, wat ook wel nodig was na de negativiteit die er in Schotland heerste de voorbije maanden."

Geloven ze in Schotland dat ze morgenavond iets kunnen rapen in het Koning Boudewijnstadion?

"Nee, dat niet. De Schotten zijn van nature heel realistisch. Het verschil in kwaliteit is zo groot dat – als België een ietwat degelijk niveau haalt – de Rode Duivels nooit in de problemen mogen komen tegen deze Schotse ploeg. Hun bondscoach is volop aan het bouwen aan een nieuwe ploeg – hij haalde enkele jonge talenten bij de selectie - , maar het is nog te vroeg om de wereldtop in de problemen te brengen. Wat niet wil zeggen dat ze niet zullen knokken voor elke meter grond, integendeel."

Wat zijn de ambities van Schotland in deze kwalificatiecampagne?

"De eerste plaats is veel te hoog gegrepen, de Belgen zijn ongenaakbaar. Ze geloven wel in een tweede plaats in de groep. Dit zal wellicht een strijd worden met Rusland. Ook dit zal een zware klus worden, maar de Schotten geloven erin. Met enkele spelers uit de Premier League zoals  kapitein Andy Robertson (Liverpool), Ryan Fraser (Bournemouth) en Scott McTominay (Machester United) hebben ze toch kwaliteit in de ploeg."

Pronostiekje?

Doe maar 3-1 voor de Duivels. Ik gun Schotland toch maar dat doelpuntje, dat ben ik verplicht aan mijn Schotse vrienden (lacht).

Dundee United \\ België \\ Schotland \\ Lierse Kempenzonen
 
 
 
Reacties.