Clement gooit Leko's 'sleutel tot succes' (voorlopig) overboord

22 juni 2019 16:07

Philippe Clement begon gisteren aan zijn taak als T1 bij Club Brugge. Hij leidde de eerste training in het nagelnieuwe Belfius Basecamp in Westkapelle. Over het spelsysteem dat hij voor ogen heeft, is Clement zeer duidelijk: "Ze zullen meerdere varianten onder de knie moeten krijgen."

In een gesprek met Het Nieuwsblad doet Clement zijn tactische aanpak uit de doeken. "Ik wil mijn principes erin slijpen. Club was vorig jaar heel goed in een 3-5-2-systeem. We gaan dit zeker niet overboord gooien, maar ze moeten ook een 4-3-3 onder de knie krijgen, want dat is het systeem waarin we zullen starten. Al is het de bedoeling dat ze beide varianten beheersen", aldus Clement.

Dat Clement terug wil grijpen naar de voor hem bekende 4-3-3 is niet onlogisch. In dit systeem speelde zijn KRC Genk afgelopen seizoen bij momenten wervelend aanvallend voetbal, tegelijkertijd kregen ze ook de minste tegengoals te slikken.

Wat met Vanaken, en wie wordt nummer 9?

Toch is het een gewaagde zet van Clement. Club Brugge behaalde zijn recente successen pas nadat ze zijn overgeschakeld op het 3-5-2-systeem, onder Ivan Leko. Het was Leko zelf die een aantal weken geleden aangaf hoe belangrijk deze aanpassing is geweest. "In een 4-3-3-systeem zou Club Brugge nooit kampioen zijn geworden in het seizoen 2017-2018, onder meer omdat Hans Vanaken zijn draai niet kon vinden als aanvallende middenvelder", gaf Leko toen aan.

En wie wordt de diepe spits? Over een echte targetman beschikt Club, na het vertrek van Wesley, niet meer. Met Jelle Vossen, Kaveh Rezai en Loïs Openda beschikt Clement momenteel nog over drie echte diepe spitsen. Al lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Club Brugge zich nog zal roeren op de transfermarkt en een centrumspits zal aantrekken!

Dennis Rosiers

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.