Jelle Van Damme gratis op te pikken: Is de G5 nog een optie voor de bebaarde verdediger?


Foto: © photonews 28 juni 2019 17:24

Zulte Waregem, Cercle Brugge, Lokeren, ... Interesse genoeg voor Jelle Van Damme, maar wel allemaal vanwege ploegen van een, met alle respect, kleiner kaliber dan de G5. Waarom zien de grote ploegen niets in de ervaren verdediger die gratis op te pikken is?

De beslissing van Jelle Van Damme zal wellicht niet meer zo lang op zich laten wachten. De 35-jarige verdediger heeft tal van binnenlandse aanbiedingen op zak nadat hij geen nieuw contract tekende bij Antwerp. Hij kan ook kiezen voor een iets exotischere bestemming.

Maar (nog) niet voor een club uit de G5. Toch heeft hij dit seizoen bewezen dat hij, ondanks zijn 35 lentes, nog niet is afgeschreven.

Ervaring, leiderschap en fysiek in orde

In totaal klokte de bebaarde verdediger af op 23 basisplaatsen in de reguliere competitie en 8 in play-off 1. In de barragematch voor Europees voetbal stond hij ook 90 minuten op het veld. Tot zover zijn fysieke paraatheid. Daarnaast brengt hij ook leiderschap mee en heeft hij ervaring. Tonnen ervaring.

Van Damme was Rode Duivel, speelde met Anderlecht en Standard aan de top in België en heeft ook heel wat ‘buitenlandse kilometers’ in de benen. Dan is een speler met zijn staat van dienst voor een of twee jaar binnenhalen toch een beperkt risico? Bij teams waar men twee matchen per week speelt kan er bovendien best wat geroteerd worden.

Zitter er bij de G5 dan al genoeg verdedigende ‘mannen met baarden’ in de kern? Of staren ze zich blind op zijn leeftijd? Wat houdt hen dan tegen?

Ten eerste ben je ofwel voor Jelle Van Damme ofwel ertegen. Gezien zijn clubs in het verleden en het opjutten van de tegenstanders lijkt het niet evident voor Club Brugge of Anderlecht om hem aan te trekken.

Ten tweede is het niet zeker of Van Damme zich kan schikken in een rol waarbij hij geen titularis is, zoals in het seizoensbegin bij Antwerp. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat het wat scheef zat tussen hem en Bölöni.

En ten slotte, wie heeft Van Damme echt nodig? Alle teams uit de G5 laten minder ruimte in de rug dan Antwerp, waar hij perfect in het tactische plan van Bölöni paste. Op zijn 35ste heeft Van Damme niet meer de snelheid van weleer, maar wel nog de goesting en het enthousiasme van een debutant!

Anderlecht \\ Antwerp \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard \\ Zulte Waregem \\ Cercle Brugge \\ OH Leuven
 
 
 
Reacties.