Passen Verschaeren, Vlap én Nasri in dezelfde ploeg?

06 juli 2019 20:49

Anderlecht stelde donderdag en vrijdag met Michel Vlap en Samir Nasri twee offensieve middenvelders voor. Maar gaat dat duo Yari Verschaeren niet blokkeren?

Anderlecht haastte zich de afgelopen dagen om te zeggen dat het de bedoeling is dat Verschaeren én Vlap samen in de ploeg gaan staan. Maar kan ook Nasri daar nog bij?

Vlap – Vanaken

Verschaeren werd door zijn lage zwaartepunt onlangs omschreven als ‘een kruising van Eden Hazard en Youri Tielemans’. Vlap is met zijn 1m91 dan weer een slordige twintig centimeter groter en wordt de ‘Nieuwe Vanaken’ genoemd.

Op zijn voorstelling werd al duidelijk dat Vlap Vanaken nog niet kent. Maar afgezien van het feit dat het allebei grote, offensieve middenvelders zijn (en misschien puur qua uiterlijk wat op elkaar lijken, oordeel vooral zelf), zijn het niet echt dezelfde types.

Vlap zal minder vaak de splijtende pass geven zoals Vanaken, maar zelf wel vaker in de zestien opduiken. Als Vanaken meer assists geeft, zal Vlap meer scoren. Al strooide Vlap tegen Ajax al wel met knappe pasjes. 

Nasri

Net als Verschaeren kan ook Nasri op de flank uit de voeten. De grote vraag is óf en wanneer de blessuregevoelige Fransman in de buurt komt van zijn topniveau. Op dat vlak lijkt hij eerder een joker zoals Filip Djuricic, Marko Marin, Lazar Markovic en Yannick Bolasie.

In de 4-3-3 van Pep Guardiola met de punt naar achter is er echter ruimte voor twee offensieve middenvelders: niet zelden Kevin De Bruyne en David Silva.

In de 4-3-3 van Kompany is er dus plaats voor Verschaeren of Nasri naast Vlap met de andere eventueel op de flank. De vraag is wie er in dat geval gaat verdedigen. Er hangt dus erg veel af van de nummer zes in dit systeem.

Nummer zes

Bij Anderlecht verklaarde men dat Sven Kums eventueel wel als nummer zes kan spelen. In de ‘kleinere’ wedstrijden kan dat misschien nog net. Maar in topwedstrijden is dat zelfmoord plegen.

Ook Adrien Trebel en Peter Zulj zijn te offensief ingesteld voor die positie. Yevhen Makarenko is nog een hele tijd buiten strijd en slaagde er nog niet in om te bewijzen dat hij zijn plek bij Anderlecht waard is. Of Aristote Nkaka ooit één officiële wedstrijd voor Anderlecht zal spelen, is nog maar de vraag.

Blijven over: de blessuregevoelige Albert Sambi Lokonga (19) en Edo Kayembe (21) met respectievelijk vijftien en zestien profwedstrijden op de teller.

Als Anderlecht de offensieve pionnen optimaal wil laten presteren, zal het nog moeten investeren in een zuivere nummer zes. Zou Vincent Kompany nog iemand kennen van bij Manchester City?

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
 
Reacties.