Refs kregen doorgedreven VAR-training: "Maar er zullen nog fouten zijn, daar ben ik zeker van"


Foto: © photonews 17 juli 2019 17:51

Veel mensen stoorden zich vorig seizoen aan het gebruik van de VAR. Het spel lag veel en lang stil, wat voor frustraties leidde. Ook waren er de dubbelzinnige beslissingen. In een stage van drie dagen hebben de refs nu honderden beelden gezien om tot een uniforme lijn te komen.

Alexandre Boucaut is momenteel het ouderdomsdeken van de Belgische toparbitrage. De 38-jarige ref zal komend seizoen ook in het busje gaan zitten. Maar hij heeft er wel al een doorgedreven opleiding bij de UEFA opzitten. En tijdens de driedaagse stage werden alle refs klaargestoomd.

"Het is ons intensief uitgelegd met 15-20 voorbeelden per situatie. Wanneer we moeten tussenkomen en wanneer niet. We willen de lat hoog leggen, maar er zal nog altijd interpretatie mogelijk zijn. De bedoeling is wel om de ref op het veld zijn werk te laten doen. De VAR moet enkel tussenkomen wanneer het een duidelijke fout is. Bij een licht contact dat geïnterpreteerd worden moet dat bijvoorbeeld niet."

Uniforme tussenkomsten

In de slotfase van een match gaat de VAR wel een belangrijke rol spelen. "Dat is ons ook uitgelegd. De ref op het veld zit dan misschien al wat minder fris en wij moeten hem dan helpen. Een penalty in de 25ste minuut is ook niet hetzelfde als een penalty in de 92ste minuut. Dan kan de tegenstander quasi niets meer doen. Dan moet je op een intelligente manier tussenkomen", aldus Boucaut. 

De refs willen eenzelfde fase dus allemaal op dezelfde manier beoordelen. Geen makkelijk werk, want we kregen ook een paar beelden te zien en daarover was al veel discussie. "Maar de ambitie is om ook de spelers en het grote publiek duidelijk te maken wanneer we moeten ingrijpen en wanneer niet. We willen allemaal op dezelfde manier tussenkomen, maar de waarheid ligt natuurlijk op het veld. We hebben hard gewerkt aan die uniformiteit."

Daarom ook dat alle niet-actieve refs geweerd werden en dat er geïnvesteerd werd om elf semi-professionele refs in het busje te laten plaatsnemen. "Dat was essentieel om de fouten eruit te halen", aldus technisch directeur Betrand Layec. "We zagen dat die veel het gevolg waren door een gebrek aan praktijk. Maar pas op, de VAR is een revolutie in ons beroep", vervolgt de ex-topref. "Hier zijn uren voorbereiding ingekropen. We moesten coherentie vinden. Maar er zullen nog fouten zijn, daar ben ik zeker van. We hebben ook tijd nodig, zoals een voetbalploeg."

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.