Het gaat hard deze zomer! Belgische topclubs gaven nu al bijna meer uit dan vorig jaar

24 juli 2019 16:39

Het is tot nu toe al een opvallend drukke transferzomer geweest voor de topclubs. Wat opvalt is dat er deze zomer nu al bijna even veel werd uitgegeven als de vorige.

Vorige zomer kwam de G5 (Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk en Standard) uit op een bedrag van 85,38 miljoen euro. Dat was toen al een pak meer dan het seizoen voordien toen werd er 'slechts' 65,85 miljoen euro uitgegeven. 

Vorig seizoen (2018/19) was de recordtransfer die van Bubacarr Sanneh. De Gambiaan trok naar RSC Anderlecht voor 8 miljoen euro.

Deze zomer (2019/20) gaven de Belgische topclubs al 83,6 miljoen euro uit. Dat is dus nauwelijks anderhalf miljoen euro minder dan wat de clubs uitgaven van 1 juli tot 31 augustus vorig jaar. We zijn nog maar halfweg juli dus opnieuw zal dat recordbedrag flink gebroken worden.

Wat ook opvalt is dat er veel duurdere aankopen worden gedaan. Standard doorbrak deze zomer de grens van de 10 miljoen euro en betaalde er 12 voor Zinho Vanheusden. Vlap ging voor 8 miljoen naar Anderlecht en Club betaalde er ook 8 voor David Okereke. Racing Genk legde dan weer een bedrag van rond de 7 miljoen euro neer voor Theo Bongonda.

Daarnaast deed ook AA Gent de duurste transfer uit zijn geschiedenis met Michael Ngadeu (4,5 miljoen euro). 

De reden dat de topclubs uit de Jupiler Pro League steeds meer uitgeven ligt vooral bij de ticketverkoop, tv-rechten, sponsoring. Die drie gegevens zijn de voorbije jaren gestegen.

Daarnaast is de internationale markt ook gewoon duurder geworden. Vooral de Engelse clubs geven gigantisch veel uit en daar moeten de andere Europese competities ongewild in meegaan. De uitgaven zullen dan ook voorlopig ieder jaar blijven stijgen.

Arjen T'Sjoen

Jupiler Pro League \\ Europa League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard \\ PAOK \\ Viitorul Constanta
 
 
Reacties.