De hiaten in het systeem-Kompany: veel spelers die tandje bij zullen moeten steken (als ze dat kunnen)

29 juli 2019 13:26

Anderlecht heeft gisteren zijn nieuwe manier van spelen geëtaleerd. Er waren twee zaken waar iedereen het over eens was. Eén: als het goed wordt uitgevoerd, gaat paars-wit spektakel brengen. Twee: op dit moment zitten er nog wat hiaten in. Vooral achteraan dan... Het systeem zal tijd vergen.

Meevoetballende keeper

Het is geen kritiek op Thomas Didillon, want de jongen heeft dit tijdens zijn jeugdopleiding nooit moeten doen. In Ajax bijvoorbeeld leiden ze hun keepers ook op om te kunnen meevoetballen, in Frankrijk is dat eerder uitzondering. 

De bal wordt in het systeem van Kompany door de twee centrale verdedigers dikwijls teruggespeeld naar de doelman, zodat de aanvallers van de tegenstrevers oprukken naar de doelman terwijl de twee verdedigers breder gaan staan. Allemaal goed en wel, maar Didillon heeft niet de technische vaardigheden om die pass perfect te trappen, zoals we zondag een paar keer zagen. Of hij dat in sneltempo kan leren, is nog maar de vraag. 

Flankverdedigers

Normaal gezien moeten die naast hun verdedigende taak ook aanvallende impulsen geven. Maar zowel Cobbaut als El Hababri geraakten quasi niet over de middenlijn. D'Haese, Vargas en Sakala zetten zoveel druk dat ze in hun verdedigende positie moesten blijven. Dan komt er wel heel veel druk op jongelingen Amuzu en Doku, die het wel bijzonder goed deden, maar tegen het einde van de match stikkapot zaten.

Bornauw-Sandler

Ook Sébastian Bornauw heeft zondag geen punten gescoord. Hij is nog te driest in zijn tussenkomsten en niet rustig genoeg aan de bal om uit te voetballen. De verwachting is dat Philippe Sandler hem gaat vervangen. Sandler kent het systeem en liet in de oefenmatchen al zien dat hij wel de nodige cool bezig om het spel van achteruit te verdelen.

Verdedigende mid

Zulj deed het niet slecht en verzond enkele leuke passes vooruit. Hij wordt boven Kums en Dewaele verkozen omdat hij groot en sterk genoeg is om de duels op het middenveld aan te gaan. Maar evenveel keer liep hij ook uit positie, waardoor het centrum kwam open te liggen.

Ook hij bezondigde zich aan een paar slechte terugspeelpasses. De Oostenrijker krijgt waarschijnlijk wel meer krediet aangezien hij nieuw is op die positie en toch liet zien dat er potentieel in zit.

Aanvallend

Er zit wel muziek in. Amuzu en Doku zijn voor elke flankverdediger een nachtmerrie met hun snelheid. Vlap en Verschaeren - die laatste was nog niet op zijn topniveau - kunnen dan voor de infiltraties en de acties zorgen. 

Enkel een goeie spits ontbreekt nog. Vincent Kompany noemde Gerkens "één van de lichtpunten, enkel de goal ontbrak", maar Gerkens gaat de bal ook niet bijhouden. Met zijn loopvermogen creëert hij wel openingen voor de anderen. "We kijken wat we kunnen doen", knikte Kompany. "Een spits mag er zeker nog bij."

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ KV Oostende
 
 
Reacties.