Ancion houdt 20 jaar na onemanshow en 6-6 nog steeds voet bij stuk: "Vind penalty's en rode kaarten nog altijd terecht"


Foto: © photonews 07 augustus 2019 14:10

We schrijven 7 augustus 1999. Westerlo neemt het in Het Kuipje op tegen landskampioen Genk. Geen enkele andere wedstrijd krijgt op die dag enige aandacht, want wat er zich in Westerlo afspeelt, is te gek voor woorden. Ref Ancion geeft vier keer rood en fluit vijf penalty's. De match eindigt op 6-6.

De inmiddels 60-jarige Ancion komt er in GvA nog eens op terug: "Het was een surrealistische match, ik weet het. Maar twee dagen voordien had Jourquin ons nog gezegd dat we strikt volgens het boekje moesten fluiten en dat heb ik gedaan. Ik vind al die penalty's en rode kaarten nog altijd terecht. Jammer dat er nog geen VAR was, die had dat kunnen bewijzen."

De mensen amuseerden zich, twaalf goals, wat wil je? - Amand Ancion

Er ontstond na dat ongeziene spektakelstuk wel de nodige commotie. "Ik heb toen veel kritiek gekregen en weinig steun van bovenaf. Het Hoofd Operaties had zelfs een brief gestuurd naar de bond om te zeggen dat ik rellen had kunnen veroorzaken. Onzin: de mensen amuseerden zich. Twaalf goals, wat wil je?" 

Ondanks alles is Ancion wel fier op zijn carrière als scheidsrechter. "Ik kreeg truitjes van Beckham, Blanc, Barthez, Stanis, Suker... Stoichkov ook. Ik heb nog veel van mijn wedstrijden op video, die ik met mijn kleinzoons weleens bekijk. Leuk, want eerlijk: ik mis de arbitrage wel."

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ KRC Genk \\ Westerlo
 
 
 
Reacties.