Bizar: Hazard op shortlist 'Speler van het Jaar' in de Europa League... maar voetbalde amper in Europa

12 augustus 2019 17:11

Chelsea won vorig jaar de Europa League. Het klopte Arsenal in de finale met 4-1.

Met Eden Hazard en Olivier Giroud werden twee (toenmalige) spelers van de Blues genomineerd voor de titel van ‘Speler van het Jaar’ in de Europa League. Luka Jovic (vorig jaar speler van Eintracht Franfurt, nu ploegmaat van Hazard bij Real Madrid) is de derde gelukkige.

Jovic scoorde vorig jaar tien keer in de Europa League. Hij gaf ook één assist Giroud scoorde elf keer én gaf vijf assists. En Eden? Die zat vooral op de bank…

Hazard werd in de Europa League namelijk vaak gespaard omdat Chelsea hem in de Premier League  harder nodig had. In de groepsfase speelde hij een keer een dik half uur en één keer iets meer dan een uur. Tegen Malmö (heen en terug samen) negentien minuten. In de 1/8e finale geen enkele.

Tegen Slavia Praag speelde hij 31 en 65 minuten. In de heenwedstrijd tegen Frankfurt viel hij in in de heenwedstrijd en speelde hij de volledige terugwedstrijd. In de finale kreeg hij kort voor tijd een applausvervanging.

Hazard speelde in totaal 451 minuten van de maximale 1350 minuten. Hij haalde dus zelfs niet één derde van de totale speeltijd. In de finale scoorde hij twee keer (waarvan één strafschop) en gaf hij een assist. In de zogenaamde ‘weg naar de finale’ kwam hij niet verder dan  één assist.

Eden heeft er een fenomenaal seizoen opzitten in de Premier League en was fantastisch in de finale tegen Arsenal. Maar de ‘Speler van het Seizoen in de Europa League’ vonden we hem toch zeker niet.

We kunnen ons voorstellen dat er een aantal andere spelers zich behoorlijk verontwaardigd zullen voelen. Chelsea-doelman Kepa om er maar één te noemen. Die hield in zeven van de dertien EL-wedstrijden die hij speelde de nul en incasseerde maar acht doelpunten.

Bovendien was hij de held in de strafschoppenreeks tegen Frankfurt in de halve finale. Hij stopte de pogingen van Martin Hinteregger en Gonçalo Paciência. Op 30 augustus wordt bekendgemaakt wie het heeft gehaald.