61 beslissende acties verkocht: Genk moet op zoek naar statistiekenjongens

12 augustus 2019 19:06

Langs een kant was het te verwachten dat KRC Genk nog niet klaar ging zijn voor het nieuwe seizoen. Philippe Clement kon bouwen op een geraamte dat al een paar seizoenen in de maak was. Felice Mazzu moet alle botten weer in elkaar gaan passen.

Even de transfers van Genk anders bekeken. Ja, ze verkochten Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi en Alejandro Pozuelo voor in totaal 43 miljoen. Maar ze verloren daarbij ook 32 doelpunten en vooral 29 assists. Dat waren de cijfers die het drietal vorig seizoen in België combineerde.

Ally Samatta scoorde 23 keer, maar de meeste daarvan werden aangebracht door voorgenoemd drietal. Dat hij dit seizoen veel minder kansen krijgt, is daar dus niet vreemd aan. Met de hakken over de sloot tegen Kortrijk, met de billen bloot tegen KV Mechelen en Zulte Waregem...

Voorzichtiger

De vervangers van het illustere trio noemden zondag Paintsil, Hagi en Heynen. Die laatste floreerde vorig seizoen al mee onder de vleugels van Pozuelo en Malinovskyi en zal ook dit seizoen nog verder groeien. Maar Genk zit dus weer in een bouwfase.

Je kan niet verwachten dat alles meteen in de plooi valt als drievierde van je productie vertrokken is. En 't is ook de aard van het beestje: Felice Mazzu wil ook wat zekerheid inbouwen en kiest dus ook niet resoluut voor het dominante spel dat Clement erin hamerde. Je hoort ook van de spelers dat ze iets meer voorzichtigheid moeten bewaren.

Hopen op Bongonda, Hagi en Nygren

Genk wacht op Patrik Hrosovsky om de balans op het middenveld te krijgen. Maar de Slovaak gaat ook niet alles oplossen. Het is een leider, maar staat niet bekend om zijn splijtende passes of sublieme acties. Hij moet meer voor de verdeling zorgen. En de nodige mentaliteit, want tegen Essevee was dat ook ver te zoeken.

De Limburgers moeten dus hopen dat Ianis Hagi in sneltempo zijn stempel kan drukken, dat Theo Bongonda de cijfers van bij Zulte Waregem kan neerzetten en dat Benjamin Nygren een echt schot in de roos wordt. Ito zal ook zijn efficiëntie omhoog moeten halen. Want die jongens zullen echt wel voor de assists en doelpunten moeten gaan zorgen.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ KRC Genk
 
 
Reacties.