Trainer Ingebrigtsen zet Oostende weer op de rails: reorganisatie, spelers leven op, simpel systeem...


Foto: © photonews 12 augustus 2019 18:51

KV Oostende heeft zijn etiket van degradatieklant in de eerste drie matchen van het seizoen van zich afgeschud. Tegen Club Brugge werd dan wel verloren, maar er stond wel een ploeg. Binnen de spelersgroep valt te horen hoe groot de impact van Käre Ingebrigtsen daarin is.

Naar het beeld van hun trainer is de nervositeit uit de ploeg verdwenen. Ingebrigtsen heeft in wel héél korte tijd Oostende een metamorfose laten ondergaan. Van een ploeg zonder vertrouwen, naar één die vol in zijn eigen kwaliteiten gelooft. Straf, want de ploeg zat vorig seizoen op een gegeven moment heel diep. Hij vraagt ze dan ook niets te doen wat ze niet kunnen. De verandering is trouwens in heel de club duidelijk, Ingebrigtsen moet de succesformule die hij bij Rosenborg hanteerde er bij KVO inslijpen.

Simpele filosofie met jonge, hongerige spelers

De ingewikkelde looplijnen van Gert Verheyen waren niet voor iedereen weggelegd. Ingebrigtsen gooide dat allemaal overboord en koos voor een simpele en duidelijke 4-3-3. "Iedereen kent zijn taken", bevestigde Wout Faes. "Voor ons verdedigers is het ook makkelijker met vier achteraan. Dat geeft minder misverstanden." De spelers zijn gek van hem. Ook in Noorwegen was dat al zo. Het is immers ongezien dat de spelers van Rosenborg in staking gingen nadat bekend werd dat het bestuur niet meer met hem door wou.

De filosofie van Ingebrigtsen is dan ook simpel: hoog druk zetten en het elftal vullen met jongens die heel veel loopvermogen hebben. Spits, flankaanvallers en aanvallende middenvelders moeten daarbij ook hun verdedigend werk opknappen. Ante Palaversa is daarin een sleutelspeler. Hij volgde de 19-jarige Kroaat al een tijdje bij zijn ex-club Manchester City, waar hij nog steeds goeie contacten heeft.

En die ontgoochelt voorlopig allesbehalve. De middenvelder straalt voor de verdediging een opmerkelijke rust uit voor zo'n jonge gast en is quasi altijd aanspeelbaar. Het recept van bij Rosenborg: jonge spelers met honger laten doorgroeien naar een grotere club.

Palaversa komt niet meteen in aanmerking voor Man City, maar heeft zeker mogelijkheden om bij een club in een sterkere competitie aan de slag te gaan. Ari Skulason zorgt voor de nodige ervaring en métier op de linkerflank en heeft op zijn 32ste ook amper aan loopvermogen ingeboet. Yaya Sané, de Senegalese verdedigende beer, moet er binnen afzienbare tijd ook nog bijkomen. Ook een speler die hij wist binnen te halen.

Eindelijk nog eens jeugdproduct

Guri, vorig seizoen volledig afgebrand, scoort nu ook en doet zijn werk in het geheel. "Ik heb vertrouwen gekregen, wat vorig seizoen helemaal weg was. Dat is zo belangrijk voor een spits", vertelde hij daarover. "Deze coach laat me ook staan als het eens minder gaat. De concurrentie met Sylla? Er moest een spits bij. Een eersteklasser moet meer dan één spits hebben." 

Op de flank is er voor de eerste keer sinds lang ook een jeugdproduct van de club aan het doorbreken. Robbie D'Haese doet het opmerkelijk goed. "De coach zegt me dat ik niet nerveus moet zijn. Ik moet proberen mijn man voorbij te gaan, acties maken... En natuurlijk mijn verdedigend werk ook doen." Nu de lijn doortrekken, want er wacht een pittige anderhalve maand...

Jupiler Pro League \\ KV Oostende
 
 
 
Reacties.