Openda: "De dokters zeiden dat ik nooit honderd meter zou kunnen lopen"

04 september 2019 15:06

Loïs Openda was met een doelpunt, een assist én een afgedwongen penalty tegen Dynamo Kiev al van goudwaarde voor Club Brugge dit seizoen. Toch leek hij niet in de wieg gelegd om aan (top)sport te doen.

Openda had het in een gesprek met Sport/voetbalmagzine over zijn gezondheidsproblemen als baby.   

“Na mijn geboorte ben ik een jaar in het ziekenhuis moeten blijven”, aldus Openda Ik leed aan astma en er was ook een klep in mijn keel die niet werkte. Ze zouden iets in mijn keel steken om beter te kunnen ademen. Maar de dag voor de operatie bleek uit de laatste scan dat die klep het opeens wél deed en dat ik dus toch niet geopereerd moest worden.”

“De dokters vertelden destijds dat ik nooit sport zou kunnen doen, dat ik nooit zou mogen voetballen en zelfs nog geen honderd meter zou kunnen lopen. Terwijl ik nu profvoetballer ben en zelfs een van de snelste.”

De negentienjarige spits brak vorig jaar door bij Club Brugge. “Toen ik tegen Atlético Madrid en Borussia Dortmund wat kansen miste, was ik heel ontgoocheld in mezelf. Nadien werd ik zenuwachtig uit schrik om er nog meer te missen. Daarom werkte ik op training om naar mijn kwaliteiten te blijven voetballen en rustig te blijven.”

“Dit seizoen was het mijn doel om weer te spelen zoals toen ik klein was: mij te amuseren. Het gevolg daarvan was dat ik in Kiev scoorde met een plaatsbal.”

Openda kwam dit seizoen als zes keer in actie voor blauw-zwart. Hij miste twee competitiewedstrijden door zijn rode kaart tegen Sint-Truiden op speeldag twee.

Simon Wauters

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.