PROFIEL Red Bull Salzburg: 68 wedstrijden ongeslagen en bijzonder veel scorend vermogen

16 september 2019 17:20

Dinsdagavond gaat Racing Genk op bezoek bij de Oostenrijkse landskampioen Red Bull Salzburg. Met verder nog SSC Napoli en FC Liverpool in de groep zou dit de meest haalbare kaart moeten zijn. Op papier dan toch...

Korte historie

In 2005 kocht frisdrankfabrikant Red Bull de Oostenrijkse voetbalclub SV Wüstenrot Salzburg. De club had op dat moment drie titels in de prijzenkast staan. Dankzij de miljoenen van hoofdsponsor Red Bull en een uitstekend scoutingsnetwerk pakte de club sindsdien 10 extra landstitels en won het ook 5 keer de beker. 

In de Europa League is RB Salzburg al jaren een vaste waarde. In 2018 haalden ze de halve finale tegen Olympique Marseille. Vorig seizoen bleek SSC Napoli net te sterk in de 1/8ste finale, eerder schakelden de Oostenrijkers ook al vrij eenvoudig Club Brugge uit. Het is dit jaar de allereerste keer dat ze zullen deelnemen aan de groepsfase van de UEFA Champions League. 

Elftal

Veel bekende namen staan er niet in het elftal. Het gaat vaak om jonge talentvolle spelers, maar wel aangevuld met wat meer ervaren voetballers. Sinds deze zomer is de Amerikaan Jesse Marsch er de hoofdcoach. Hij was eerder coach bij Montréal Impact en de New York Red Bulls. Vorig seizoen was hij assistent bij RB Leipzig. Hij begon aan het seizoen met een perfect rapport: 21 op 21 en 34 gemaakte doelpunten. Thuis is de club intussen 68 wedstrijden op rij ongeslagen, Europees inbegrepen... 

Marsch kiest zo goed als altijd voor een driemansdefensie. Ramalho, Vallci en Wöber hebben daar nu een basisplek. Deze zomer haalden ze Wöber voor 10,5 miljoen euro weg bij Sevilla, eerder kwam hij nog uit voor Ajax Amsterdam. Talenten Pongracic (Kroatisch belofte international) en Onguéné (Kameroens international) sukkelden in het seizoensbegin met blessures.

Op de flanken en defensief op het middenveld lopen de meer ervaren voetballers van dit Red Bull Salzburg. Zlatko Junuzovic was jarenlang een sterkhouder bij SV Werder Bremen en speelde al 55 interlands voor Oostenrijk. Ulmer is dan weer de aanvoerder van het elftal. Centraal op het middenveld spelen Szoboszlai (18) en Bernede (20, jeugdproduct PSG).

Ook voorin lopen er twee toptalenten rond met Hee-chan Hwang, die werd overgenomen van SV Hamburg. In de eerste 6 wedstrijden van het seizoen maakte hij 4 doelpunten en gaf hij liefst 6 assists. Naast Hwang staat de 19-jarige Noor Erling Braut Haland. Hij werd topschutter op het WK U20 met 9 doelpunten (allemaal tegen Honduras) en begon schitterend aan het seizoen. Hij is voorlopig topschutter van de competitie met 8 goals. 

Arjen T'Sjoen

Champions League \\ KRC Genk \\ Red Bull Salzburg
 
 
Reacties.