De zoektocht naar de laagste stamnummers: 10. De 'Oude Dame' uit Brussel met een uniek record

02 oktober 2019 13:02

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 10. Union SG.

Als er één ploeg is die tot de verbeelding spreekt, dan is het misschien wel Union Saint-Gilloise. De club werd opgericht in 1897 en bestaat zo dus ook al lang genoeg om bij de kleinste stamnummers van de KBVB te behoren.

Een paar weken geleden hadden ze bij Union nog iets te vieren, namelijk 100 jaar Dudenpark. Al sinds 14 september 1919 spelen de Unionistes - ook wel La Veille Dame genoemd - in dat befaamde park in Vorst hun wedstrijden.

Nu het team opnieuw sinds enkele jaren in 1B vertoeft, komen ook wij meer en meer in Vorst voor wedstrijden van het zwierige Union en dat is toch elke keer een belevenis. Het stadion mag dan wel verouderd zijn, dat is ook net de absolute charme van het Dudenpark.

Of er naast Anderlecht plaats is voor nog een team uit Brussel op het hoogste niveau? Daar zijn we van overtuigd. En weinig ploegen hebben zo'n rijke geschiedenis als Union. Met als klap op de vuurpijl wat ze deden in het begin van de jaren '30.

Union 60

Toen bleven ze in 1933, 1934 en 1935 in totaal liefst 60(!) wedstrijden ongeslagen op het hoogste niveau. Het leverde hen naast enkele titels ook een eretitel op, die van Union 60. Dat dit record nog steeds staat (en vermoedelijk altijd zal blijven staan, zeker in het play-offsysteem) hoeft geen verrassing te zijn.

Union pakte 11 titels en mag dus een kampioenenster dragen, maar de laatste keer dat het in eerste klasse speelde was in 1973 alweer. Ze zakten zelfs even weg naar vierde klasse, speelden lang en veel in derde klasse en sinds 2015 is de weg naar boven opnieuw ingezet. Binnenkort een versterking voor 1A? 

Erelijst:

/

1e klasse B \\ Union SG
 
 
 
Reacties.