Portret: FK Oleksandria: één oude bekende tussen leger van onbekende Oekraïners bij tegenstander van AA Gent

02 oktober 2019 14:24

AA Gent neemt het donderdagavond op tegen het Oekraïense FK Oleksandria. Niet meteen de meest bekende of aantrekkelijke tegenstander.

Oleksandria komt uit Oekraïne, maar valt niet te vergelijken met Shaktar Donetsk of Dinamo Kiev. Als er bij Kiev en -vooral- Donetsk grote namen rondlopen, is dat bij Oleksandria niet het geval.

22 van de 25 spelers van de A-kern zijn Oekraïners, maar de toptalenten spelen elders. Transfermarkt.de schat de waarde van de 25-koppige kern op elf miljoen euro. Dat is vier miljoen euro minder dan Jonathan David op zijn eentje. Hun ‘meest waardevolle speler is Yevhen Banada met een waarde van één miljoen. De Gentse martkwaarde wordt trouwens op negentig miljoen geschat.

Een club die het van het collectief moet hebben, wordt dan snel gezegd. Ook qua doelpunten steekt er niemand bovenuit. Drie jongens scoorden twee keer.

Oleksandria staat momenteel vierde  in Oekraïne met 16 op 27. Op één punt van de nummer twee, maar al elf punten achter foutloze leider Shaktar Donetsk. Het doelsaldo van 12-11 is ook niet meteen indrukwekkend te noemen. Vorig jaar werd het derde na Shaktar en Dinamo Kiev.

Bij de centraal-Oekraïense club loopt één oude bekende rond: Valerii Luchkevych speelde van januari 2017 tot januari van dit jaar voor Standard. Sinds januari werd hij verhuurd aan Oleksandria, dat hem deze zomer definitief overnam.

De rechtermiddenvelder speelde 25 wedstrijden voor de Rouches, maar kon nooit een basisplaats afdwingen. Hij scoorde één keer en gaf twee assists. In Oekraïne is hij wel onbetwiste titularis.

Oleksandria haalde dit jaar voor het eerst de hoofdtabel van de Europa League. Zowel in 2016-2017 als in 2017-2018 sneuvelde het in de voorronde. Dit jaar was het rechtstreeks geplaatst.

Op de eerste speeldag verloor Oleksandria ‘maar’ met 3-1 op het veld van Wolfsburg. Na een minuut of twintig stonden ze echter al 2-0 in het krijt en de Oekraïners scoorden uit hun enige schot op doel.

Een avondwandeling zal het waarschijnlijk niet worden voor de Buffalo’s. Zeker niet gezien de zwakke uitreputatie die ze dit seizoen met zich meesleuren. Van de zeven uitwedstrijden wisten de Oost-Vlamingen er maar één te winnen: in de beker op het veld van amateurclub Eendracht Aalst dan nog.

Maar AA Gent heeft gewoon veel meer kwaliteit dan dit Oleksandria. Hopelijk voor het Belgische voetbal kunnen ze na de eerste uitoverwinning op dertig kilometer van de Ghelamco Arena ook 2500 kilometer verder een resultaat neerzetten.

Johan Walckiers

Europa League \\ KAA Gent \\ Oleksandria
 
 
Reacties.