Frank Vercauteren keert terug naar 'zijn' Astridpark: van prins naar kroonprins

03 oktober 2019 18:34

Nu de benoeming van Frank Vercauteren officieel is gemaakt door Anderlecht, kan de Prins van het Astridpark aan zijn derde ambtstermijn bij de recordkampioen beginnen. Zijn passages als speler en trainer waren succesvol, wat Vercauteren II brengt zal de moeten toekomst uitwijzen.

De speler

Vercauteren is een 100% jeugdproduct van Anderlecht. Hij doorliep alle jeugdreeksen, debuteerde er in de A-kern, kende Europese gloriemomenten, pakte landstitels en won er de Gouden Schoen. In 1987, na contractbesprekingen, stopte de samenwerking abrupt. Het begin van een mindere verstandhouding met Michel Verschueren en vooral voorzitter Constant Vanden Stock.

De trainer

Het stond in de sterren geschreven dat Vercauteren een trainerscarrière tegemoet ging en die vatte hij aan in de lagere regionen van het Belgische voetbal. Vervolgens werd hij in 1998 door Anderlecht aangesteld als jeugdcoördinator, niet toevallig het jaar na het afscheid van Constant Vanden Stock.

Van de jeugd ging het naar assistent onder Aimé Anthuenis en Hugo Broos en nadat die laatste aan de kant werd geschoven aanvaardde Vercauteren anno 2005 de functie van hoofdtrainer. In 2006 en 2007 loodste hij paars-wit naar de titel.

Aan alle mooie liedjes komt een einde en dat was ook het geval bij Vercauteren en Anderlecht. Inmiddels zwaaide algemeen manager Herman Van Holsbeeck de plak en ook daarmee boterde het niet. Sinds zijn vertrek in 2007 werd hij meermaals geciteerd bij de club van zijn hart, maar terugkeren bij de toenmalige bestuurders, dat kon niet.

'De Kroonprins'

Tot vandaag. De nieuwe leiding bij Anderlecht -Michael Verschueren, Vincent Kompany (nog speler geweest onder Vercauteren) en Marc Coucke- doorgaat een sportieve malaise en ging aankloppen bij de succestrainer die aan de slag was als technisch directeur bij OH Leuven. Hij schaart zich nu mee achter 'The Process'.

Vercauteren, de oorspronkelijke ‘Prins van het Astridpark’, moet in zijn nieuwe functie als hoofdtrainer vooral niet de hofnar van Vincent ‘The Prince’ Kompany spelen, zoals Simon Davies wel deed, en durven ingaan tegen hem. Als er dan toch twee prinsen in het Astridpark rondlopen, laten we Vercauteren dan de kroonprins noemen.

Hannes Van Gael

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.