Dedryck Boyata: "Keuze voor Bundesliga was doordacht"

07 oktober 2019 19:29

Dedryck Boyata verliet deze zomer Celtic voor Hertha Berlijn. Voor de verdediger was het na dertien jaar aan de andere kant van het kanaal tijd om andere oorden op te zoeken. "Met Hertha koos ik voor een ambitieuze club."

Dedryck Boyata (29) liet op de persconferentie van de Rode Duivels het achterste van zijn tong zien en is blij met zijn overstap van de Schotse top naar de Duitse subtop. "Ik voel me zeer goed bij Hertha", stak Boyata van wal. "Ik koos voor een club met ambitie. We staan momenteel nog niet waar we horen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Het verschil is ook zo dat je hier elke week moet vechten om je plek bovenaan te behouden. Bij Celtic was dat niet zo."

De verdediger kende een lastige start in de Duitse hoofdstad: "Ik had wat fysieke problemen, die mijn seizoensstart wat tegenhielden. Ik kwam terug van een lange blessure en dat zorgde voor enig oponthoud. Maar nu voel ik me weer op en top. Ik spreek jammer genoeg nog geen woord Duits, maar ik ben nu definitief geïnstalleerd en klaar om Duits te leren", lachte Boyata.

Lukebakio

"Op papier lijkt het dat er clubs bovenuit steken, maar dat is niet zo", ging Boyata verder. "Nu is de uitslag voorspellen wat lastiger geworden, maar dat maakt het ook eens zo leuk. Fysiek is het te vergelijken met Schotland, technisch niet. En de individuele kwaliteiten zijn een pak groter. Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met de VAR. Ik vind het een goede zaak voor het voetbal. De VAR is er om scheidsrechters te helpen. Enkel de handsbalsituaties vind ik nogal ingewikkeld."

In Berlijn stuitte Boyata op een andere landgenoot: Dodi Lukebakio. "Ik kende hem nog niet zo goed, maar hij is enorm getalenteerd. Ik probeer hem te helpen waar nodig. Maar voor zijn leeftijd (22) is hij al heel volwassen."

Rode Duivels

Hoopt de Herthaan opnieuw op speelminuten onder Roberto Martinez? "Ik ben alvast terug bij de selectie, misschien mede door mijn keuze voor Hertha. Ik zal blij zijn als ik speel, maar de bondscoach maakt die beslissing. Ik zal altijd beschikbaar zijn om mijn voor mijn land te spelen. Sinds 2011 werd ik wel geselecteerd, maar ik was nooit vaste waarde. Desondanks bleef ik me steeds positief opstellen. Op het afgelopen WK in Rusland heb ik veel gespeeld, maar dat wilde niet zeggen dat ik meteen mijn plek moest opeisen. Nogmaals, Martinez beslist of ik speel of niet."

Florent Malice

Bundesliga \\ Hertha Berlin \\ België
 
 
Reacties.