Racisme, de onfortuinlijke Zahavi, de sterke Yaremchuk en de onvermijdelijke Rode Duivels


Foto: © photonews 16 oktober 2019 17:58

Zes dagen lang werd er op het scherpst van de snee voetbal gespeeld op weg naar het EK 2020 in heel Europa. En daarbij vielen enkele dingen positief en negatief op, uiteraard.

TOP

Zes geplaatste landen

Italië, België, Spanje, Polen, Oekraïne en Rusland. De eerste zes geplaatste landen zijn deze week bekend geworden. 

Voor onder meer de Belgen en Rusland was dat in hun makkelijke poule misschien geen verrassing, terwijl ook Spanje en Italië weinig tegenstand ondervonden. Maar: geplaatst is geplaatst, zeker in deze fase van de competitie geeft dat rust naar de novemberwedstrijden.

Oekraïne en Polen

Oekraïne is misschien de grootste verrassing tot op heden, met een knappe 19 op 21 in een poule met Servië en Portugal. Ook thuis tegen Portugal werd opnieuw een knappe zege geboekt, met dank ook aan Buffalo Yaremchuk, die alweer scoorde.

Polen van zijn kant heeft - met dank aan een sterke Lewandowski, die maar blijft scoren voor zijn land - nu ook al zijn ticket beet, knap.

Rode Duivels

En ook de Rode Duivels hebben het opnieuw zakelijk, maar goed gedaan. Er is met onder meer Dennis Praet getoond dat we ook in de breedte zeker geen slechte kern voorhanden hebben.

En dat we het op alle mogelijke manieren dus kunnen halen, met prachtige cijfers tot gevolg: 24 op 24, een doelsaldo van 30-1 en al zeven clean sheets. Weergaloos, zonder moeite.

FLOP

Engeland & Portugal

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Engeland werd nog vierde op het WK, Portugal is uittredend Europees kampioen.

En hoewel ze zich beiden wel zullen plaatsen, zijn ze daar tot op heden nog niet zeker van. Dat op zich is al opvallend, de manier waarop ze in respectievelijk Tsjechië en Oekraïne verloren is toch enigszins zorgwekkend.

Eran Zahavi

Eran Zahavi heeft enorm veel pech. Ook al is hij momenteel met elf doelpunten topschutter van de EK-kwalificaties, toch moet hij vrezen.

De kans dat Israël zich zal plaatsen voor het EK is namelijk bijzonder klein geworden. Gelukkig is er nog een kans(je) dat het land zal worden opgevist voor de play-offs, al is ook dat nog niet zeker.

Racisme

Racisme heeft geen plaats in het voetbal. Die slogan kunnen we nog honderden keren bovenhalen, maar de Bulgaren hadden daar tegen Engeland blijkbaar geen boodschap aan.

Walgelijke taferelen leverde het op, die we liever toch niet meer te zien krijgen in de toekomst. Laat ons hopen dat er uit geleerd wordt.

Jupiler Pro League \\ KAA Gent \\ België \\ Guangzhou R&F
 
 
 
Reacties.