De nieuwe coach van Lommel heeft een aardig palmares, maar ook een smet op zijn naam

17 oktober 2019 19:11

Na een bijna een jaar zonder club gezeten te hebben, is Peter Maes de nieuwe trainer van 1B-ploeg Lommel. Met Maes halen de Limburgers een ervaren coach binnen die in eerste klasse al wat bewezen heeft en op het palmares heeft staan. Maar ook Propere Handen speelde zijn rol. Een bloemlezing.

Peter Maes (50) begon zijn trainerscarrière in 2001 bij Verbroedering Meerhout in de toenmalige vierde klasse. Maes plaatste zich met Meerhout voor de eindronde, maar miste de promotie. Na één seizoen verkaste de voormalige doelman van onder meer Anderlecht en Standard naar de buren van Geel. Daar vertoefde Maes vier seizoenen, maar wegens een omkoopschandaal in 2006 zakte de club naar derde klasse. Maes zocht andere oorden op.

KV Mechelen had in het seizoen 2005-2006 André Wetzel ontslagen en deed het seizoen uit met assistent Zivica Kanacki. Mechelen speelde samen met Geel in tweede klasse en zag in Maes de perfecte trainer om de promotie naar eerste klasse af te dwingen.

Naambekendheid

Tot dat moment was Maes nog een nobele onbekende in het Belgische voetbal. Het grote publiek maakte voor het eerste kennis met hem in de bekerwedstrijd tegen Germinal Beerschot. De Kakkers schakelden Maes' laatste club als speler uit na verlengingen, maar het was vooral de trainer die de aandacht trok.

Maes had een schorsing aan zijn broek en moest in de tribune plaatsnemen. Hij gaf 120 minuten aanwijzingen voor zijn team vanop een verhoogje achter de spelersbank. Na de wedstrijd moest zijn stem voor enkele dagen rusten. Dat seizoen bereikte hij met KV de kwartfinales in de beker en promoveerde hij naar eerste klasse.

Malinwa verloor haar eerste wedstrijd terug op het hoogste niveau in extremis van Anderlecht. Dat seizoen eindigde Maes dertiende en kon het makkelijk handhaven. In 2009 behaalde hij met zijn club de bekerfinale, maar verloor het met 2-0 van Racing Genk. Uiteindelijk verliet hij in 2010 KV Mechelen en werd hij coach bij Lokeren.

Prijzen pakken

Bij de Waaslanders werd Maes twee keer trainer van het jaar en won hij evenveel bekers tegen KV Kortrijk en Zulte Waregem. Ook opvallend was het leuke voetballende geheel dat hij van Lokeren maakte met onder anderen Junior Dutra, Ayanda Patosi en Hamdi Harbaoui.

Lokeren behaalde onder Peter Maes drie keer Play-off 1, maar het was vooral de groepsfase in de Europa League van 2014-2015 die mooi was. Daarin behaalde Lokeren 10 punten, samen met Trabzonspor, maar was het toch uitgeschakeld op basis van het onderlinge resultaat.

Wisselvallig

Racing Genk wond er nooit doekjes om dat het Maes wilde inlijven. "Een Limburger die perfect bij deze club past", klonk het. Uiteindelijk sloegen beide partijen in mei 2015 de handen in elkaar en was een droomhuwelijk geboren. Na een mooie vierde plaats in het eerste seizoen en Europees voetbal, kende Genk een terugval in de volgende jaargang. Na onder meer een 6-0 in Oostende en een 1-2-nederlaag een week later in eigen huis, zette het bestuur Maes op tweede kerstdag aan de deur.

Opnieuw Lokeren

In de zomer van 2017 tekende de trainer opnieuw bij zijn oude werkgever Lokeren. De club uit het Waasland was niet meer de swingende ploeg van enkele jaren voorheen. In het tweede huwelijk kon ook Maes Lokeren niet op de rails krijgen. Uiteindelijk werd hij in oktober een jaar later aan de deur gezet. 

Propere Handen

Tijdens zijn laatste dagen bij Lokeren werd Maes opgepakt in het voetbaldossier Propere Handen dat op dat moment het Belgische voetbal teisterde. Zijn naam viel onder meer in witwaspraktijken en hij had ook een nauwe band met manager Dejan Veljkovic. Dankzij hem zou de coach onder andere "een procent extra korting" hebben gekregen bij het kopen van een nieuwe wagen. Ondertussen is het onderzoek nog steeds lopende. 

Dante Bellon

2e klasse \\ Lommel SK
 
 
Reacties.