De hand van Vercauteren meteen zichtbaar: Anderlecht haalt zes op zes, met meer realisme én goed voetbal


Foto: © photonews 20 oktober 2019 19:51

Anderlecht heeft zes op zes. En ja, realisme is in 'The Process' geïntegreerd. Anderlecht speelde bij momenten zoals het hoort: verticaal en met weinig risico achteraan. Frank Vercauteren kon tevreden zijn na zijn eerste winstpartij. Maar wat als paars-wit van het begin 'normaal' gedaan had?

De fans van Anderlecht wisten niet wat er gebeurde. 2-0 na tien minuten, dat hebben ze al maanden niet meer gezien. Twee mooie doelpunten ook. Eerst een schitterende vrije trap van Chadli. Met zoveel finesse dat Yakubi er enkel met bewondering kon naar kijken. En daarna een kopbal van... jawel, Marco Kana. De 17-jarige verdediger - in de ploeg omdat Sandler ziek was - kopte zijn eerste voor paars-wit tegen de touwen.

Verticaal

De hand van Vercauteren? Je zou er iets voor kunnen zeggen. Het balbezit was er nog steeds, maar de irritante passes achteruit waren amper te zien. Vercauteren zette Saelemaekers op de nummer 10 en Verschaeren op de flank. Dan gaat het bij momenten vooruit hoor als één van die twee aan de bal is. 

STVV kon er niks tegen beginnen. Golf na golf denderde de eerste 20 minuten richting hun doel. "Ik ben gekomen om iets toe te voegen, niet om te veranderen", zei Vercauteren bij zijn voorstelling. Wat hij veranderde? Geen onnodige laterale passes meer, maar vooral verticaal voetbal. Met Lokonga, Saelemaekers, Chadli, Verschaeren en Roofe had hij daarvoor de voetballers.

Trebel meerwaarde

En Trebel. Laten we wel wezen, het is een schande dat die zolang in de tribune moest zitten. De Fransman heeft die punch die Anderlecht bij momenten gemist heeft. Dat Zulj, zondag zelfs niet in de kern, de voorkeur op hem kreeg, moet hij toch ook als een vernedering aanzien hebben.

Anderlecht verviel wel even in zijn oude gewoontes. Te veel op balbezit proberen spelen en te traag naar voor. Dat zal Vercauteren tijdens de rust ook wel duidelijk gemaakt hebben, want de onnodige stations werden weer overgeslagen om snel de diepte in te kunnen.

Chadli: zo goed

Maar wat was dat met dat uitglijden? Toen Lokonga een zoveelste keer tegen de vlakte ging, leidde dat de aansluitingstreffer van Boli in. Maar vijf minuten later stelde Chadli orde op zaken. Met nog maar een assist deze keer. Roofe gleed zijn eerste ongedekt binnen. Hoe slap verdedigd van STVV.

Chadli en Roofe combineerden ook nog schitterend voor de 4-1. Die statistieken van de Rode Duivel... Acht matchen: vier goals en vier assists. Maar dit bewijst wel dat als de Brusselaars vanaf het begin wat 'normaal' hadden gedaan, dat ze nu tussen de grote mensen hadden gestaan.

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Sint-Truiden
 
 
 
Reacties.