Waarom het megaverlies van Anderlecht niet meteen een verrassing is: boven de stand geleefd

24 oktober 2019 14:55

Hoe moet dat volgend seizoen met Anderlecht? De club stevent af op een boekhoudkundig verlies van 27 miljoen euro. Er werd verwacht dat de cijfers rood zouden kleuren, maar zo rood... Nee, dat hadden weinig mensen verwacht. Al is het allemaal niet onlogisch.

Dat de cijfers nu al zijn uitgelekt, zorgde woensdag toch wel voor wat paniek binnen de club. Ze dachten dat er pas commotie in december zou ontstaan, wanneer de officiële cijfers werden neergelegd. Maar je kan er moeilijk onderuit, of het nu oktober of december is. Om uit de malaise te komen, is er bij momenten paniekvoetbal gespeeld. Met hoge kosten en lage inkomsten tot gevolg.

37 spelers en 11 die terugkeren

Anderlecht betaalt momenteel 37 spelers een profcontract in de huidige kern. Daarbij komt nog dat ze elf spelers uitlenen waarvan ze deels (of zelfs een groot deel) van het loon betalen. Die elf komen volgende zomer allemaal terug normaal gezien, waardoor de al veel te grote kern nog wat groter wordt. En jongens als Sanneh, Milic, Abazaj en Dhauholou gaan met hun huidig aantal speelminuten niet direct veel interesse opwekken.

Paars-wit betaalt zich ook blauw aan ontslagvergoedingen. Het lijkt wel 'trial and error'. Ze zochten naar de juiste samenstelling van hun sportieve top, maar intussen zijn er al veel gesneuveld. René Weiler moest vorig seizoen nog rond het miljoen betaald worden, de ontslagen Luc Devroe kreeg 400.000 euro en Hein Vanhaezebrouck 700.000 euro. Rutten vertrok dan weer met 100.000 euro op zak. En dan spreken we nog niet over de 'kleinere' ontslagen.

Boven de stand geleefd

Maar ook het stadion bracht niet op. De meeste matchen vorig seizoen waren niet uitverkocht, zelfs niet in de play-offs. De VIP's lieten ook lang op zich wachten en de vetpotten van de Champions League werden gemist. Er werd een kapitaalsverhoging doorgevoerd, maar dat was een laatste redmiddel om toch nog geld te hebben voor transfers.

De economische realiteit is dat Anderlecht boven zijn stand geleefd heeft. De lonen van Chadli, Nasri en Kompany overstijgen de 3 miljoen bruto van Trebel. Acht miljoen voor Michel Vlap was ook al een serieuze inspanning. Terwijl enkel Ivan Santini werd verkocht voor vijf miljoen. De transfer van Sebastiaan Bornauw wordt pas volgend boekjaar ingeschreven.

Wat gaat dat geven volgende zomer? Anderlecht moet geld genereren en op de Champions League hopen ze niet meteen. Spelers verkopen? Als ze Sambi Lokonga of Yari Verschaeren nu al laten gaan, zullen de supporters niet meteen gelukkig zijn. En laten die twee nu net de grootste marktwaarde vertegenwoordigen...

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.