Michael Verschueren over de BeNeLiga: "De onderhandelingen zullen nog heel moeilijk worden"

26 oktober 2019 18:19

Michael Verschueren - als lid van het ECA goed geplaatst - schat de kans op een BeNeLiga op 75 procent. Waarom? Omdat de grote clubs een hervorming van de Europese competities willen. En als de Belgische topclubs de boot niet willen missen, moet er iets gebeuren.

In 2024 willen de grote Europese clubs een nieuwe competitie. Half gesloten zelfs zodat ploegen als Bayern of Juventus er niet meer zouden uitvallen. Dan blijft er nog een beperkt aantal plaatsen over.

"Ik geef toe: op papier lijken één of twee Belgische ploegen in de vernieuwde Champions League haalbaar", vertelt Verschueren in De Standaard. "Welke ploeg zich daarvoor plaatst, zal vooral afhangen van de prestaties in Europa in de toekomst: van nu tot 2024. Als Club Brugge verder presteert zoals vandaag, dan is de kans groot dat zij er het eerste jaar bij zijn."

"Maar als je dan elke week moet spelen tegen Barcelona of Liverpool en je verliest telkens met 5-0, dan heb je als Belgische club weinig kans om je op langere termijn op het hoogste niveau te handhaven. Vandaag is een twintigtal topclubs in Europa duidelijk sterker dan de rest. En de Belgische clubs zijn daar niet bij."

Wellicht vijf jaar nodig

Een BeNeLiga dan? "'Dat zal afhangen van de uitkomst van een belangrijke studie naar de economische impact van zo'n BeNe-Liga. En dat niet alleen voor de deelnemende clubs, maar voor alle voetbalclubs in beide landen. Is het antwoord positief, dan volgt pas stap twee: de onderhandelingen over de samenstelling van zo'n grensoverschrijdende competitie. En dat zal nog heel moeilijk worden. Of dit al kan binnen drie jaar? Wellicht zullen we meer tijd nodig hebben: het tv-contract in Nederland loopt af in 2024. Dat is over vijf jaar."
 

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ Standard \\ Cercle Brugge \\ Eupen
 
 
Reacties.