🎥 Waarom het ook dit jaar weer net niet zal worden voor Dortmund

28 oktober 2019 19:26

Het lijkt alweer een moeilijk jaar te gaan worden voor Dortmund. Bij Schalke speelden de Borussen 0-0 gelijk na een draak van een wedstrijd. Enkele dagen voordien gingen ze met 2-0 onderuit in de Champions League bij Inter en de coach geniet niet meer het vertrouwen van de club.

Neen, klassevoetbal was het niet dat Borussia Dortmund op de mat bracht in de Revierderby op Schalke. Eerder een angstig vertoon van een club die zichzelf aan het zoeken is. En dan mocht het nog van geluk spreken dat scheidsrechter Dr. Brych de bal niet op de stip legde na handspel van Thorgan Hazard in de zestien. Na negen speeldagen lijkt het alweer een net-niet-jaar te gaan worden voor de Borussen

Na zeven opeenvolgede titels voor Bayern München werd er in Dortmund deze zomer orde op zaken gesteld. Onder meer Thorgan Hazard en Duits toptalent Julian Brandt kwamen de rangen vervoegen. Mats Hummels werd voor meer dan dertig miljoen teruggehaald bij Bayern München om de defensie te versterken.

Vorig jaar was het na enkele jaren nog eens spannend tot het bittere einde in de Bundesliga. Op de laatste speeldag versloeg Bayern Frankfurt en dat was genoeg om de zevende kampioenenschaal op rij in de lucht te mogen steken. De voorgaande jaren was der Rekordmeister telkens ongenaakbaar. In 2013 werd de club na 28 speeldagen al kampioen. Een jaar later deed het nog beter door dat op speeldag 27 al te doen.

Nieuwe coach?

Dortmund kon in 2011 en 2012 Bayern even van de troon stoten. In de Champions League-finale van 2013 verloor Dortmund nipt met 1-2. Het leek alsof er na jaren Bayern-hegemonie er opnieuw iemand was die die Roten het vuur aan de schenen kon leggen. Maar niets was minder waar. Met Lucien Favre heeft Dortmund al de vierde coach in vier jaar tijd. En ook deze zou op de wip staan. Even werd Mourinho genoemd als opvolger, maar sportief directeur Michael Zorc ontkende meteen.

Desondanks zag het er na een negen op twaalf nog tamelijk goed uit voor de Schwarzgelben. Enkel tegen promovendus Union Berlin kende Dortmund een off day (3-1). Maar na de overwinning tegen Leverkusen, stokte de motor. In vijf wedstrijden konden Hazard en co. slechts één keer winnen, tegen leider Mönchengladbach werd het na een moeizame partij 1-0. Vier keer werd er gelijk gespeeld. 

Ook in de Champions League is het kommer en kwel. Goed, Dortmund mag dan wel zes op negen hebben, maar op Inter en vooral op Slavia Praag toonde het geen passie, grinta en teamgeest. Na de eerste wedstrijd tegen Barcelona leek de laatste energie opgebrand te zijn. Toen speelde Dortmund de beste wedstrijd van het seizoen.

Blessureleed

Dinsdag treft Dortmund in de DFB Pokal thuis Mönchengladbach. De steun van het publiek is er steeds, maar het gemor bleef ook niet uit in de laatste thuiswedstrijd. Maar met topschutter Paco Alcacer mist Dortmund wel een belangrijke schakel. Hij scoorde al zeven keer in alle competities samen. Ook Witsel lijkt niet meer de vorm van vorig seizoen te halen. En doelman Roman Bürki is nog niet meteen terug door een infectie.

En de kalender...

En ook de kalender spreekt nu niet in het voordeel. Na de wedstrijd in de Duitse beker wacht zaterdag al meteen een clash met verrassing Wolfsburg (4.). De week erna komt Inter op bezoek en enkele dagen later trekken de Borussen naar Bayern. Wil Dortmund opnieuw meedoen voor de titel, zal verandering in het voetbal nodig zijn, maar anders zal het weer net niet worden.

Dante Bellon

Bundesliga \\ Borussia Dortmund
 
 
Reacties.