De overwinning die de ommekeer inluidt voor Antwerp? Niet toevallig na een achterstand ...

11 november 2019 15:55

Na een 9 op 21, absoluut geen cijfers voor een ploeg die play-off 1 ambieert, diende Antwerp Club Brugge een eerste nederlaag toe in de Belgische eerste klasse. Een plaats in de top-6 is opnieuw een feit en een andere uitkomst dan een overwinning had wellicht de kop van Bölöni gekost.

Het is niet toevallig dat de Antwerpse zege er kwam nadat het eerst op achtervolgen werd aangewezen. In de vorige zeven matchen kwam ‘The Great Old’ telkens op voorsprong en won het toch maar twee keer. De 0-1 van Schrijvers haalde het Antwerp-DNA van de voorbije twee seizoenen naar boven: strijd, vechten voor elke grasspriet en winnaarsmentaliteit.

Achterstand van de ommekeer?

‘Een deugddoende achterstand’, om het wat cru te omschrijven. Nu de spelers, de trainer en de supporters nog eens hebben kunnen proeven van dat DNA, zou het opnieuw wekelijkse kost kunnen worden. Strijden, maar ook met iets mooier voetbal dan de laatste twee seizoenen.

Die succesformule vinden is dé grote uitdaging voor Laszlo Bölöni, die zichzelf weer krediet heeft gekocht met de overwinning tegen blauw-zwart. De spelers lieten na de match optekenen dat ze voor hun coach knokten en dat het vertrouwen in hem zeker nog aanwezig is.

Dat de spelers kunnen voetballen staat buiten kijf. Er was al de nodige kwaliteit en in de zomer werden nog enkele grote namen aan de loonlijst toegevoegd. Dat de ploeg nog steeds over een stevige winnaarsmentaliteit beschikt werd zondag ook nog eens onderstreept. Lag dat dan alleen aan de achterstand, of ook aan andere factoren?

Het publiek was zeer nadrukkelijk aanwezig en enkele spelers gingen voorop in de strijd. Neem nu Ritchie De Laet. Hij is de laatste weken titularis en kan het vuur in de ploeg krijgen, meer dan zijn concurrent Juklerod. Het is aan Bölöni om een balans te vinden tussen krijgers en voetballers. Een mentaliteitswijziging leidde zondag de ommekeer in tegen Club Brugge en misschien ook wel een ommekeer op de langere termijn.

Hannes Van Gael

Jupiler Pro League \\ Antwerp \\ Club Brugge
 
 
Reacties.