Dirk Huysmans speelde zijn eerste en enige interland tegen Cyprus: "Een droom om tussen die kleppers te spelen"

18 november 2019 17:33

Dinsdag staat voor België de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK op het programma. Geen mens die eraan twijfelt dat de Rode Duivels ook deze match vlot zullen winnen en zo voor een 30 op 30 zal gaan.

Een interland tussen België en Cyprus spreekt vandaag de dag nog maar weinig tot de verbeelding. Voor sommige spelers is het een affiche om nooit te vergeten. Bijvoorbeeld voor Dirk Huysmans. In 1995 maakte Huysmans in Cyprus zijn debuut als Rode Duivel. Het zou ook zijn enige interland worden. We vroegen ons af hoeveel Dirk Huysmans zich nog herinnert van deze partij.

Dirk, het is ondertussen al 24 jaar geleden. Wat weet je nog van die wedstrijd in Limassol?

"Ik herinner me dat het de laatste wedstrijd van de kwalificatiecampagne voor Euro 1996. We waren al uitgeschakeld en bondscoach Paul Van Himst ging tegen Cyprus enkele jongeren de kans geven om zich te tonen. Een maand eerder tegen Armenië (0-2 winst, nvdr.) was ik er ook bij. Ik moest me de tweede helft opwarmen, maar kwam niet in het veld."

"Ik verwachtte net hetzelfde tegen Cyprus, maar enigzins tot mijn verbazing riep Van Himst me een half uur voor tijd naar de dug-out. Het was een droom voor mij om te spelen tussen kleppers als Degryse, Nilis en Gilles De Bilde."

Het werd 1-1, tot op vandaag de enige keer dat de Rode Duivels niet konden winnen tegen Cyprus.

"(lacht) Dat meen je niet? Dat wist ik echt niet. Ik weet nog dat Gilles De Bilde de gelijkmaker scoorde. Zelf kon ik niet al te veel forceren in dat laatste halfuur."

Was het als speler van het 'kleine' Lierse niet onwennig om plots tussen allemaal toppers te staan?

"Ik was onder Gerets bezig aan een fantastisch seizoen, en ik liep over van vertrouwen. Maar toen ik helemaal alleen aankwam in Brussel, was ik toch behoorlijk zenuwachtig. Ik herinner me nog Glen De Boeck me toen op mijn gemak stelde. De eerste training begon ik ook heel aarzelend, tot Paul Van Himst me tot de orde riep en zei dat ik het los moest laten en gewoon mijn ding moest doen. Ook spelers als Degryse en De Bilde ontvingen me hartelijk."

"Het was voor mij een ongelooflijk niveauverschil met Lierse. Dat voetballend vermogen was voor mij ongezien, maar ik pikte al snel het niveau op. Al genoot ik enorm van bijvoorbeeld Luc Nilis. Hem op tv bezig zien was al een genot, maar ik zag hem na de training naar doel schieten... Waanzinnige voetballer."

Na Cyprus ben je nooit meer in aanmerking gekomen voor een selectie?

"Niet lang na die interland liep ik een zware knieblessure op. Hierdoor liep ik een droomtransfer mis naar Benfica, die zo goed als rond was. Die blessure kwam op het slechtst mogelijke moment. Daarna heb ik helaas nooit meer hetzelfde niveau gehaald."

Pronostiekje: België-Cyprus?

"De laatste wedstrijd van de campagne in eigen huis... Ik denk dat ze de fans nog eens willen verwennen. Doe maar 5-0, al zal veel afhangen van wanneer dat eerste doelpunt valt." 

België \\ Cyprus
 
 
 
Reacties.