De zoektocht naar de laagste stamnummers: 18. Leuvense traditie

20 november 2019 18:49

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 18. OH Leuven.

Sinds 2018 heeft Oud-Heverlee Leuven het stamnummer 18 in handen, waarmee ze vaarwel zeiden aan het stamnummer 6142 van de Zwarte Duivels Oud-Heverlee en de rijke traditie van Stade Leuven eens te meer omarmden.

Want OH Leuven is wel degelijk de fusie van drie clubs, toen in 2002 gesprekken binnen het Leuvense werden aangeknoopt om het voetbal in de stad te redden. Stade Leuven, Daring Leuven en Oud-Heverlee zouden uiteindelijk met drie in elkaar versmelten tot Oud-Heverlee Leuven.

Stade Leuven

Stade Leuven is de ploeg die bij de indeling door de KBVB al het stamnummer 18 droeg en al in 1903 werd opgericht, terwijl Daring Leuven pas in de jaren '40 en Oud-Heverlee pas in de jaren '50 werd opgericht. Het hoogtepunt van de clubgeschiedenis blijft misschien wel het seizoen 1949-1950, het enige jaar waarin Stade op het hoogste niveau is uitgekomen.

Jef Janssens, Armand Toen en Jos Oversteyns: het zijn maar enkele van de troepen van coach Louis Cordemans in die jaren '40, toen in 1948-1949 dus de promotie naar het hoogste niveau kon worden gevierd door de titel in tweede klasse.

El Toro

Al sinds 1905 speelde Stade Leuven aan Den Dreef in de Kardinaal Mercierlaan, op de plaats waar nu nog altijd gespeeld wordt door OH Leuven, de nationale beloften en de Belgian Red Flames. De grootste successen werden geboekt als fusieclub.

Vanuit derde klasse kon de club zich na drie seizoenen opwerken naar het tweede niveau, waar in 2011 de titel werd gevierd. Hamdi Harbaoui zorgde voor de doelpunten in dat seizoen, vooral Bjorn 'el Toro' Ruytinx werd een echte cultheld in Leuven.

Drie seizoenen in eerste klasse volgden, na een degradatie was er nog een nieuw jaar in eerste klasse. De eigenaars van Leicester City kwamen ook Leuven inpalmen in 2017, het stadion werd hernoemd naar het King Power aan den Dreef-stadion.

Niet zonder succes voorlopig: In het seizoen 2019-2020 werd alvast de eerste periode in 1B gewonnen en dus maken de Leuvenaars kans opnieuw naar eerste klasse te promoveren. Krijgen we dan opnieuw gekke beelden aan Den Dreef?

Erelijst:

Kampioen (2x) in tweede klasse in 1949 en 2011

1e klasse B \\ OH Leuven
 
 
 
Reacties.