🎥 Hoe zou het zijn met... Elimane Coulibaly? Van een laatbloeier gesproken!

21 november 2019 10:39

Hoe zou het zijn met... Elimane Coulibaly? De Senegalese aanvaller kwam laat in de Jupiler Pro League terecht, maar kende toch een fenomenale voetbalcarrière in ons land.

Van een laatbloeier gesproken. Elimane Coulibaly kwam op zijn twintigste in België terecht. Aanvankelijk was dat niet als profvoetballer. In de provinciale reeksen speelde de Senegalees onder andere bij Oostakker en Ninove. De “grote doorbraak” voor Eli kwam er als 25-jarige in 2005. Toenmalig tweedeklasser Deinze merkte de aanvaller op en trok hem aan. In zijn eerste jaar geraakte hij snel geblesseerd. In zijn tweede seizoen scoorde Coulibaly 15 doelpunten in 36 wedstrijden. 

Hein Vanhaezebrouck was op dat moment nog aan de slag bij -ook toenmalig tweedeklasser- KV Kortrijk. Coulibaly tekende in West-Vlaanderen een contract voor twee jaar en hielp KVK mee aan de promotie naar eerste klasse. Dat betekende de grote doorbraak voor Coulibaly. Met in totaal elf doelpunten kreeg hij onder meer interesse van AA Gent. 

De trein is vertrokken

Op zijn 29e tekende Coulibaly voor drie jaar in het Jules Ottenstadion. De Dakarees kende een moeilijk begin bij de Buffalo’s. Zijn eerste weken vulde Coulibaly vooral met invalbeurten. Soms bleef hij ook genadeloos op de bank zitten. Pas op de zeventiende speeldag kon hij voor het eerst scoren voor zijn nieuwe werkgever. Op het veld van KV Mechelen haalde de spits meteen het zwaar geschut boven en trof hij twee keer raak. Sindsdien ging Coulibaly niet meer uit de basis en vormde hij een gevaarlijke aanvalslinie met Zlatan Ljubiljankic en Mbaye Leye. In de bekerfinale tegen Cercle Brugge scoorde hij het eerste doelpunt en had hij zijn aandeel in de 0-3-overwinning.

Coulibaly bleef na het vertrek van Michel Preud’homme ook onder Francky Dury in de basis staan. In 31 competitiewedstrijden scoorde de Senegalees tien keer. Zijn derde jaar wisselde Coulibaly de basis af met de bank. Zijn harde speelstijl kende veel tegenwerking en Shlomi Arbeitman kwam vaak in zijn plaats. 

Het jaar erop (2012) trok de aanvaller naar het Kiel. Bij Beerschot werd Coulibaly meteen in de basis gedropt, maar was het scoren hem verleerd. Pas op de zevende speeldag tegen Standard kon hij twee keer de weg naar doel vinden. Tot en met de wedstrijd op Racing Genk speelde Coulibaly elke minuut voor de Antwerpenaren, die geteisterd werden door financiële problemen. 

Hernan Losada

Het parcours van Elimane Coulibaly verliep niet zonder slag of stoot. En dat mag u best letterlijk nemen. Na de wedstrijd met Beerschot op Racing Genk kwam het tot een aanvaring met aanvoerder Hernan Losada. Coulibaly werd op staande voet ontslagen. Al beweerde hij altijd dat hij nooit fysiek geweld gebruikte tegen de speler of eender wie. 

Door het ontslag zat hij een tijdje zonder club. AA Gent kwam opnieuw op de proppen en bood zijn ex-speler een nieuw contract aan voor anderhalf jaar. Maar de Senegalees kwam niet meer aan spelen toe en trok voor een jaar naar KV Kortrijk. De inmiddels 33-jarige aanvaller kreeg weer een basisplek bij de club waar hij definitief doorbrak. Ook scoren lukte opnieuw: tien stuks in 32 wedstrijden. 

Laatste wedstrijden

Uiteindelijk trok Coulibaly nog naar KV Oostende (2014) en Moeskroen (2016), waar hij zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau speelde tegen Waasland-Beveren. Coulibaly nam afscheid van eerste nationale en leek eerst geen nieuw team te vinden. In de winter van 2016 vond hij opnieuw het voetbalplezier bij KVK Westhoek. Daarna trok hij naar Oudenaarde (eerste amateur) en Torhout (derde amateur) waar hij sinds deze zomer geen speler meer is.

De schoenen aan de haak hangen, wil Coulibaly nog niet doen. Zo blijft hij beschikbaar voor de clubs die hem zijn spelvreugde kunnen geven.

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ KAA Gent \\ KV Oostende \\ Beerschot \\ KV Kortrijk \\ Moeskroen \\ --> ZONDER CLUB
 
 
 
Reacties.