Waarom de Belgen maar beter hun groep winnen op het EK... en liever niet in Amsterdam belanden

22 november 2019 18:00

Er is al veel gezegd en geschreven over de tegenstanders van de Rode Duivels op het EK. Omdat er uiteindelijk niet in Brussel gespeeld wordt, zal de loting een maat voor niets zijn voor de Belgen.

De Rode Duivels zitten in groep B en nemen het daarin op tegen Rusland, Denemarken en Finland of Wales. Ze spelen twee keer in Sint-Petersburg en één wedstrijd in Kopenhagen.

Omdat ook het speelschema voor de knock-outfase al vastligt, weten we intussen ook waar de Belgen nadien kunnen belanden. Zo is de kans reëel dat de Rode Duivels hun 1/8e finale in Amsterdam afwerken. Leuk voor de Belgische fans? Zeker en vast. Maar voor de spelers veel minder…

Als België tweede wordt in groep B spelen ze hun 1/8e finale in Amsterdam, maar moeten ze voor de kwartfinale naar Bakoe om dan voor de eindfase terug te keren naar Londen. Amsterdam – Bakoe is zo’n 3.600 km vliegen. Londen – Bakoe zelfs 4.000.

Bovendien moeten de Belgen tijdens de groepsfase al heel wat afstand afleggen. Sint-Petersburg en Kopenhagen liggen 1.150 km van elkaar verwijderd. Als wedstrijd één en drie in Sint-Petersburg worden afgewerkt, moeten de Belgen nog meer afstand afleggen.

Gelukkig is er ook beter nieuws. Als België groep B wint, speelt het de 1/8e finale in Bilbao en de kwartfinale in München. De Duitse stad ligt nu niet meteen op het traject van Bilbao naar Londen, maar is al heel wat aangenamer dan een uitje naar Azerbeidzjan.

Concreet bedraagt de afstand van het traject Sint-Petersburg – Kopenhagen – Bilbao – München – Londen zo’n 5.050 km. Als de Belgen hun groep winnen dus. Van Sint-Petersburg via Kopenhagen, Amsterdam en Bakoe naar Londen is goed voor zo’n 9.350 km.

Het horrorscenario waarbij de Belgen in de groepsfase van Sint-Petersburg naar Kopenhagen en terug moeten en nadien naar Amsterdam, Bakoe en Londen moeten vliegen, komt neer op 10.650 km. Meer dan het dubbele van het beste scenario met andere woorden.

Natuurlijk zijn het profs, reizen ze in ideale omstandigheden en moeten ze tegen een stootje kunnen. Maar tijdens een toernooi waar alles op details wordt beslist, kan je 5.500 km meer of minder vliegen toch geen detail noemen.  

Oh ja. België kan ook nog derde worden in groep B. in dat geval leidt de weg naar de halve finale via Boekarest en Sint-Petersburg of via Glasgow en Rome naar Londen. Maar de kans dat België derde wordt, lijkt ons erg klein.                  

Simon Wauters

België
 
 
Reacties.