In navolging van Genk en Anderlecht: wel meer topclubs kennen tot dusver een slecht seizoen

29 november 2019 21:10

In de Jupiler Pro League zijn Racing Genk en Anderlecht al een heel seizoen op zoek naar hun beste vorm. Met respectievelijk een negende en tiende plaats in de rangschikking zal het alle zeilen bijzetten zijn om alsnog bij de top 6 te geraken.

Ook in andere competities hebben tal van traditionele topclubs het lastig: een overzicht.

 

Engeland            

In Engeland lijkt het weer een strijd te zullen worden tussen Liverpool en Manchester City, al zijn ook Tielemans en Leicester City tot dusver bezig aan een schitterend seizoen. Net als Chelsea, dat met veel talentvolle jongeren toch resultaten weet te boeken.

Veel minder goed vergaat het Tottenham. De Spurs staan op een tiende plaats met amper zeventien punten, maar liefst twintig punten achter leider Liverpool. Pochettino betaalde het gelag en werd vervangen door ‘the special/humble one’: José Mourinho. Onder Mourinho won Tottenham vorig weekend alvast op bezoek bij West Ham.

Ook die andere Londense topclub, Arsenal, beleeft andermaal een matig seizoen. Met achttien op 39 staan the Gunners voorlopig op een achtste plaats. Van het frivole spel, waarvoor Arsenal de laatste jaren bekendstond, is dit seizoen amper nog iets van terug te vinden. Unai Emery werd daardoor vrijdag bedankt voor bewezen diensten.

Terwijl City jaar na jaar sterker lijkt te worden, wordt het voor Manchester United steeds moeilijker om zich te handhaven in de top van de Premier League. Ook dit seizoen lukt het Ole Gunnar Solskjaer niet om een constante te krijgen in de prestaties van de Mancunians. Gevolg: een schamele negende plaats met zeventien op 39.

Italië

Napoli beleeft een moeilijk seizoen. De ploeg van Dries Mertens staat momenteel op een troosteloze zevende plaats in de Serie A met 20 punten uit dertien wedstrijden, zo maar even vijftien punten achter op leider Juventus. Carlo Ancelotti krijgt de Napolitaanse machine maar niet in gang. Ook de sfeer in de spelersgroep zou enorm verziekt zijn. En dan was er nog de muiterij begin november. De Napoli-spelers weigerden om na de CL-match tegen Salzburg naar het trainingskamp. De extravagante Napoli-voorzitter De Laurentiis legde de spelers hiervoor enorme boetes op.

AC Milan is al jaren aan een vrije val bezig. De topclub van weleer vinden we nu pas terug op een dertiende plaats in de Serie A, met veertien punten uit dertien wedstrijden. Toch lopen er nog enkele interessante spelers rond:  toptalent Donnarumma, Suso, Piatek en ook Lucas Biglia, de Argentijn die nog voor Anderlecht speelde.

Frankrijk

In Frankrijk is al jaren niets meer te doen aan het meesterschap van PSG. Vaak kwam het meeste weerwerk nog van Olympique Lyon, maar de ploeg van Jason Denayer is bezig aan een zwak seizoen. Met amper negentien op 42 staat Lyon op een negende plaats in de Ligue 1, met een achterstand van veertien punten op de concurrent uit de hoofdstad.

En wat dan gezegd van Monaco? In het seizoen 2016-2017 speelden ze, onder meer met een piepjonge Mbappé en Falcao, nog halve finale Champions League. Vorig seizoen ontliepen ze maar net de degradatie en ook dit jaar sputtert de motor van de Mongeasken. Een troosteloze veertiende plaats is hun deel.  Te weinig als je het spelersmateriaal bekijkt: onder meer Subasic (WK-finalist met Kroatië), Cesc Fabregas, Jovetic, Onyekuru, Gelson Martins en Golovin staan er onder contract.

Nederland

Feyenoord heeft het zwaar in de Eredivisie. Jaap Stam nam het afgelopen zomer over van Giovanni Van Bronckhorst, maar zowel de resultaten als het spelpeil waren onvoldoende voor het veeleisende Rotterdamse legioen. Dick Advocaat nam over, maar heeft nog veel werk. Een tiende plek met 21 op 42 is de voorlopige balans voor Feyenoord.

Ook PSV heeft het moeilijk. Na een goede competitiestart volgde een reeks van zes wedstrijden zonder zege. Al waren de blessures van Bergwijn en Malen hier niet vreemd aan. Hierdoor is de club uit Eindhoven gezakt naar een derde plaats, met al een achterstand van elf punten op het ongenaakbare Ajax.

Turkije  

Galatasaray pakte dinsdag een punt tegen Club Brugge in de Champions League. Ook in de eigen competitie gaat het de ploeg van Fatih Terim niet voor de wind. Na twaalf wedstrijden staat Gala op een ongeziene achtste plaats in de rangschikking, op vijf punten van leider Sivass

Johan Walckiers

Premier League \\ Ligue 1 \\ Serie A \\ Champions League \\ Europa League \\ Feyenoord \\ PSV \\ Manchester United \\ Tottenham \\ Arsenal \\ Monaco \\ Lyon \\ AC Milan \\ Galatasaray \\ Napoli
 
 
Reacties.