Nieuw mediacontract van de Jupiler Pro League: Wat gaat er veranderen voor de kijkers?

02 december 2019 16:39

Op dit moment zijn de tv-rechten van de Jupiler Pro League in handen van het Italiaanse MP Silva. Daar komt deze zomer een einde aan en er zijn dus ook wel wat veranderingen op til.

Op dit moment legt het Italiaanse bedrijf MP Silva zo'n 80 miljoen jaar neer voor de tv-rechten van de Jupiler Pro League. Dat bedrijf verkoopt de rechten door aan Proximus en Telenet die alle wedstrijden uit de Jupiler Pro League live uitzenden op de betaalkanalen. MP Silva zal normaal gezien geen nieuw bod plaatsen dus zijn er andere bedrijven die zich nu richten op de tv-rechten van de Jupiler Pro League. Volgens Het Laatste Nieuws denken Mediapro (een Spaans bedrijf dat ongeveer 2 miljard euro aan omzet per jaar draait), Orange en Eleven eraan om een bod te plaatsen. Voor het online gedeelte wil DAZN eraan een aanbieding doen. Het Britse bedrijf is gespecialiseerd in het streamen van sportwedstrijden. Op de website en op de app zijn dan de clips met mooiste acties en doelpunten te zien.

Het gaat overigens niet alleen om de Jupiler Pro League, maar ook de Croky Cup, 1B en voor het eerst vrouwenvoetbal. Dat is de meest uitgebreide tender die de Pro League ooit heeft uitgeschreven. De kijker zal niet langer per se een decoder van Telenet of Proximus nodig hebben om voetbal te bekijken. Kijkers die het liefst op de traditionele manier voetbal kijken, zullen dat nog steeds kunnen. Wie liever enkel de samenvattingen ziet of de belangrijkste fases kan kiezen voor een gepersonilseerd abonnement. 

“De optie voor platformneutraliteit geeft de nieuwe rechtenhouders, in samenwerking met de Pro League, de mogelijkheid om via een innovatief aanbod beter in te spelen op de wensen van de fans, jong en oud. Kandidaat-rechtenhouders zullen kunnen opteren voor een traditioneel tv-aanbod, maar ook voor een zogenaamd afzonderlijk “Over-The-Top”-formule, vergelijkbaar met een Netflix-abonnement, dat je kan bekijken via je smart-tv of app. We zijn ervan overtuigd dat we een enorme stap voorwaarts kunnen zetten. Onze fans moeten de komende seizoenen dichter dan ooit bij hun favoriete team kunnen staan en het voetbal beleven als nooit tevoren”, aldus Leander Monbaliu, Head of Legal & Media Rights in een persbericht van de Pro League. 

Geen overlapping meer 1A en 1B

Er zullen nog meer tijdstippen gezocht worden om wedstrijden te houden want de matchen in 1A en 1B zullen elkaar niet langer overlappen. De Belgische clubs willen vanaf 2020 ook beelden van hun eigen wedstrijd tijdens de match gaan gebruiken. Vanaf volgend seizoen zullen er dan ook meer beelden te zien zijn op de sites en apps van de Belgische clubs. 

Het is voorlopig niet geweten of de kijkers meer zullen moeten betalen. Een Play Sports kijker moet op dit moment 239,4 euro per jaar betalen, bij Proximus is dat 203,88 euro. 

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.