Wordt achtste finale opnieuw eindstation van Anderlecht in de beker?


Foto: © photonews 05 december 2019 10:27

Het is een opmerkelijke statistiek als we even terugkijken naar de laatste keer wanneer Anderlecht de beker won en de dag van vandaag. Daaruit blijkt dat in elf jaar tijd maar liefst zeven keer Anderlecht niet verder raakte dan de achtste finale.

Is de beker dan geen doel op zich voor Anderlecht? Wel, het zou lijken van niet, maar je zou toch denken dat de recordkampioen elk jaar minstens één prijs ambieert. Is dat niet de titel, laat het dan toch de beker zijn. 

Het is inmiddels al elf jaar en half geleden dat Anderlecht nog eens de beker in Brussel kon houden. De laatste keer dat paarswit de beker won, was in 2008. Toen wonnen de Brusselaars met 2-3 van AA Gent. 

Wat opmerkelijk is sindsdien, is dat het tussen dan en de finale in 2015 die verloren ging van Club Brugge maar liefst vier keer van de zes deelnames strandde in de achtste finale. Meteen na de bekerwinst ging Anderlecht eruit tegen KV Mechelen. Westerlo stuurde Anderlecht twee keer huiswaarts, één keer na strafschoppen als tweedeklasser. In 2011 kwam derdeklasser Rupel Boom met 1-2 in Brussel winnen.

In 2010 bereikte Anderlecht de kwartfinale, maar lag Cercle Brugge in de weg. Drie jaar later ging Anderlecht na strafschoppen ten onder in Genk. Silvio Proto miste de beslissende penalty voor zijn club. 

In 2015 bereikte de recordkampioen dan uiteindelijk toch de bekerfinale. Tegen Club Brugge verloor Anderlecht in de laatste seconden met 1-2. Het jaar erna was het opnieuw bij de laatste zestien dat Paars-Wit zijn eindstation kende: KV Kortrijk was met 4-2 te sterk. Het seizoen erna was het in Charleroi dat het met penalty's eruit ging, in 2017 kwam Standard na een heus showtje van Ricardo Sa Pinto met 0-1 winnen in Brussel.

Vorig seizoen was het Union Saint-Gilloise dat een station eerder -de zestiende finale- de Brusselse derby won. Het werd in totaal 0-3 na een hattrick van Niakaté. Vandaag staat Anderlecht oog in oog met Moeskroen, wat nooit een makkelijke verplaatsing is. Eerder dit seizoen speelde Anderlecht 0-0 in Henegouwen en kende het een knap lastige partij.

Als Anderlecht zijn seizoen nog ietwat glans wil geven, dan zal dat via de beker zijn. Anders betekent het de achtste keer in twaalf jaar dat Anderlecht wordt uitgeschakeld in de achtste finale. 

Beker van België \\ Anderlecht
 
 
 
Reacties.