Waarom Anderlecht? Had gewoon gestopt bij 'we hebben eruit geleerd en zullen nog beter ons best doen'

13 december 2019 06:00

Wat Anderlecht gisteren deed, moet wel ongezien zijn in het moderne voetbal. Het sportieve en algemene bestuur van de club legde de plannen voor de toekomst open en bloot op tafel. Dat alles om het overgangsjaar dit seizoen te verklaren.

Met de verplaatsing naar Standard van zondag op komst, is er angst bij het bestuur, wetende wat er vorig seizoen in de play-offs gebeurde. "Als het een overgangsjaar wordt. So be it!" Die woorden hebben we dit seizoen nog niet gehoord, maar ze zijn op hun plaats. Ze werden gevolgd door de vraag om achter de ploeg te blijven staan.

CIS, nog nooit van gehoord

In de open brief ook een hele verklaring van het CIS: Current Impact Score (robuuste datascore die de individuele kwaliteit van een speler meet). Wij hadden er - misschien tot onze schaamte, maar gelukkig het merendeel van onze collega's van de andere media ook niet - nog nooit van gehoord. 

Maar tot daaraan toe. 'Les excuses sont fait pour s'en servir.' Uit onderzoek blijkt dat je spelers met score zoveel en zoveel op het veld moet hebben staan om een kampioenschap te winnen. Anderlecht verklaart er ook zijn transfers mee, want daar wordt er ook rekening mee gehouden. En ze werken samen met  Lee Mooney, de voormalige Director of Data Science van Manchester City. Mooi allemaal, maar gaat dit de fans echt geruststellen? Dat er op basis van data spelers worden aangetrokken? Die Murillo mag als eerste bewijzen of dat systeem werkt.

Waarom die extra druk?

We kunnen dit echter nog volgen. Maar die plannen voor de toekomst er ook in gooien? Volgend seizoen minstens vierde? Het seizoen daarna meedoen voor de titel en de Champions League? Waarom moest dat erbij? Dat zijn zaken waar ze straks weer op gepakt gaan worden door supporters en media. De druk verhogen heeft geen zin. Drie jaar lijkt ook wel lang voor een nieuwe titel, gewoon Anderlecht zijnde... Werk gewoon in stilte en zorg dat het in orde komt. 

Ja, er zijn veel fouten gebeurd en knap dat ze dit toegeven. Maar nu staan ze weer met de rug tegen de muur en moet elke transfer er 'boenk' opzijn. Want dat CIS-verhaal gaat ook nog een paar keer bovengehaald worden. Nee, volgens ons hadden ze moeten stoppen bij: "Dit kan een overgangsjaar worden, we beloven dat we eruit geleerd hebben en nog beter ons best zullen doen..."

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
 
Reacties.