Red Flames opnieuw op weg naar geschiedenis? Het worden spannende maanden en ze zijn het stilaan aan stand verplicht


Foto: © photonews 12 augustus 2020 15:25

Het coronavirus houdt ons ondertussen al enkele maanden in de ban, maar ondertussen voetballen we al opnieuw in de Europa League, de Champions League en de Jupiler Pro League. En binnenkort zijn er ook opnieuw interlands, ook bij de vrouwen. Voor de Flames is het alles of niks.

Ongeveer een jaar geleden was er in Brusesl een Women's Football Summit, waar de Belgische voetbalbond in samenwerking met UEFA en FIFA-leden uit de doeken deed dat ze zo snel mogelijk naar de top-8 van Europa willen.

En dan is de eerste stap het EK 2022 in Engeland halen, om daar vervolgens eens de groepsfase te proberen overleven - wat op het EK 2017 tegen latere finalisten Nederland en Denemarken niet lukte. Een WK halen (door de uitbreiding van 24 naar 32 landen komen er extra UEFA-slots vrij) is dan de volgende stap.

Hoogspanning

Maar eerst het EK 2022 dus maar even halen en daarvoor wachten nog vier duels in het najaar van 2020. De top-2 in de groep halen geeft alvast zeker recht op minstens een play-off om naar het EK te mogen, de drie beste tweedes gaan samen met de groepswinnaars naar het EK.

De top-2 lijkt al een zekerheid, als de Flames hun job doen thuis tegen Roemenië (18/09) en in Litouwen (27/10) al helemaal. Met oog op de tweede plaats zou een puntendeling tegen Roemenië ook al goed zijn, maar de Flames kunnen én moeten hoger mikken en de groepswinst ambiëren.

Dan is puntenverlies uit den boze tegen de kleine landen en moet ook in de onderlinge duels met Zwitserland de bovenhand gehaald worden. Eerst volgt een duel in Zwitserland (22/09), de thuismatch is voorzien op 1 december.

Rekenen?

Mogelijk valt op die laatste dag de beslissing over groepswinst pas, even goed krijgen we die dag goed nieuws voor beide teams - met 21 op 24 maken beide ploegen bijvoorbeeld een goede kans om ook bij de top-3 van de tweede plaatsen te staan.

Het zal ook wat van de andere groepen afhangen. Vooral Ierland (gelijk tegen Griekenland), Wales (2x gelijk tegen Noord-Ierland) en Finland en Portugal die tegen elkaar gelijk speelden hebben een eerder negatieve zaak gedaan, alle toplanden hebben voorlopig nog niks verloren: Nederland, Italië, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland lijken zo ook op weg naar goede zaken. 

België - Roemenië 18 september in Leuven
Zwitserland - België 22 september
Litouwen - België 27 oktober
België - Zwitserland 1 december in Leuven

België
 
 
 
Reacties.