Hervorming 1B belooft weer voor vuurwerk te zorgen: grote clubs ijveren voor vier beloftenploegen

07 december 2020 17:16

De volgende Algemene Vergadering van de Pro League wordt weer stormachtig. In de aanloop er naartoe zijn er al heel wat onderhandelingen gebeurd, die bij veel clubs niet in goede aarde vallen. Het belangrijkste pijnpunt wordt de hervorming van 1B.

Binnen de Pro League zijn ze er zich ter dege van bewust dat er iets moet gebeuren met de reeks. Maar wat, daar zijn ze het niet over eens. Bij de grote clubs - Anderlecht en Genk voorop - steekt het de ogen uit dat Club Brugge zijn beloften in 1B kan laten spelen. Zeker nu de beloftencompetitie ook stilligt en hun jonge talenten het moeten stellen met een paar oefenmatchen. 

Er zijn dan ook al officieuze gesprekken geweest met de Waalse en Vlaamse vleugels om meer beloftenploegen te integreren. Het zou gaan om in totaal vier beloftenploegen, de rest zou dan in de amateurreeksen aan de slag kunnen. Als concessie zou de Pro League de licentievoorwaarden voor 1B afzwakken, zodanig dat de amateurclubs makkelijker kunnen stijgen.

Doodsteek voor drie clubs

Een idee waar veel ploegen niet achterstaan. Het zou het 1B-niveau niet opkrikken en de licentievoorwaarden minder streng maken, zou dan weer voor problemen zorgen. Als de reeks nog devalueert, wordt het pas echt een probleem. Volgend seizoen zouden er in principe drie ploegen moeten zakken, maar iedereen beseft heel goed dat dat de doodsteek zou betekenen voor die clubs. 

Ook nu is 1B amper leefbaar en er gaat niet ineens meer geld naartoe vloeien als er beloftenploegen - die amper volk meebrengen - zullen meedoen. De kleinere clubs willen een degelijke oplossing, waarbij de reeks opgewaardeerd wordt. Het belooft dus weer een strijd tussen groot en klein te worden...
 

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ 2e klasse \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ STVV \\ SK Deinze \\ KV Oostende \\ Union SG \\ SK Beveren \\ RWDM \\ Club Brugge NXT
 
 
Reacties.