CIJFER VAN DE WEEK: 337 miljoen euro, de put in Belgisch voetbal is heel groot

24 mei 2022 08:26

Cijfers worden steeds belangrijker in het voetbal, sommige coaches beroepen zich zelfs enkel en alleen op de data om goede van slechte spelers te onderscheiden. Maar ook rondom het voetbal kan je met cijfers alles bewijzen. We doen wekelijks een poging rond een specifiek getal.

Het Belgisch profvoetbal is zichzelf de dieperik aan het inrijden als je de cijfers bekijkt van het laatste onderzoek gevoerd door de Pro League. Deze situatie is op termijn niet meer houdbaar. 

De cijfers die in februari werden bekendgemaakt waren al desastreus, maar het meest recente onderzoek is helemaal dramatisch. De Pro League berekende dat de 25 profclubs (1A & 1B) de jongste vier jaar maar liefst 337 miljoen euro verlies leden. 

Ferme daling

Tien profclubs hebben een positief eigen vermogen (bezit-schulden) terwijl vijftien clubs een negatief eigen vermogen hebben en dus virtueel failliet zijn. Deze situatie is op lange termijn niet houdbaar voor het Belgisch profvoetbal. 

Clubs verschuilen zich achter de COVID-periode waardoor er een verlies aan inkomsten was (publiek, catering,...), maar ook de mindere transferperiode door de onzekerheid die er was. De Pro League stelt dat het niet alleen aan COVID ligt. 

Bart De Vré

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Charleroi \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Lierse SK \\ Standard \\ STVV \\ Westerlo \\ Zulte Waregem \\ SK Deinze \\ Cercle Brugge \\ Eupen \\ Seraing \\ KV Oostende \\ OH Leuven \\ Union SG \\ Lommel SK \\ Beerschot \\ KV Mechelen \\ KV Kortrijk \\ Moeskroen \\ SK Beveren
 
 
Reacties.