De onverklaarbare dip van AA Gent

09 februari 2016 14:55

Tot aan de winterstop raasde AA Gent dominant door de competitie. Slechts twee keer toonde het een zekere graad van menselijke kwetsbaarheid. Thuis tegen Charleroi werd er met 1-3 verloren, in Mechelen leek iedereen al in vakantiemodus. Tegen Club Brugge kwam Gent keihard terug op aarde.

Club zette de pionnetjes goed en de gerenommeerde balcirculatie van AA Gent liep genadeloos spaak. Hoe makkelijk het balletje van voet tot voet ging tegen Lyon, Zenit en Valencia, zo moeilijk was het in Jan Breydel. Relaas van een onverklaarbare dip.

De 12 op 12

AA Gent begon 2016 met een drieluik aan toppers. Tegen Anderlecht liep het vlot en de tweede helft op bezoek bij Standard was ronduit subliem. De negen op negen tegen de traditionele topclubs was zo'n krachttoer dat de mindere partij tegen Club gemaskeerd werd.

Daar misten de Buffalo's een strafschop en kwam het tegen tien Bruggelingen niet verder dan een magere 2-1, door een onoplettendheid bij een stilstaande fase dan nog. Het was de eerste keer dat het plan van Preud'homme leek te werken tegen zijn zwarte beest.

In de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren kregen we een slap en ongeïnspireerd AA Gent op de losse zoden van de Ghelamco Arena. Pas toen Waasland-Beveren op voorsprong kwam, schoot Gent wakker. De Buffalo's wonnen dankzij het verschil aan kwaliteit met het kleinste verschil.

De dubbele derby

'Met het hoofd al bij Club Brugge', klonk de analyse van media en supporters. Niets om je zorgen om te maken, AA Gent zou het op Jan Breydel wel opnieuw gaan doen. Drie dagen later kwam de eerste nederlaag tegen Club sinds Vanhaezebrouck bij Gent kwam.

Nog een halve week later volgde de tweede. De methodes van Michel Preud'homme waren geen streling voor het oog, maar zorgden er wel voor dat AA Gent helemaal niet aan voetballen kwam. Ook op individuele klasse of acties kwam Gent er niet doorheen. 'Niet in topvorm', luidde het.

Quid Wolfsburg?

Net nu staat Gent aan de vooravond van de meest prestigieuze wedstrijd uit de clubgeschiedenis. Tegen een zwalpend Wolfsburg dat al sinds november niet meer kon winnen in de eigen competitie leken de kaarten een dikke week geleden hoopvol voor Gent.

De twijfel die er nu heerst kan enkel weggenomen worden door een knalprestatie tegen Moeskroen. Dan is het afwachten of Wolfsburg de twee wedstrijden tegen Club Brugge geanalyseerd heeft. Duitsers in egelstelling in de Ghelamco is het slechtste wat Gent kan overkomen.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Beker van België \\ Champions League \\ KAA Gent
 
 
Reacties.