Antwerp 2000: de kampioenenploeg van toen versus de bijna-kampioenenploeg van nu

29 april 2016 12:01

Zaterdagavond kan Antwerp zich - minstens onder voorbehoud - kronen tot kampioen in tweede klasse en zo opnieuw stijgen naar het hoogste niveau. De laatste keer dat het dat kunststukje toepaste was in 1999-2000. We vergelijken de kern van die kampioenenploeg met die van nu.

In 2000 werd Antwerp voor het laatst kampioen ... in tweede klasse. Met een straatlengte voorsprong hield het toen KV Oostende af, nadat het met de vingers in de neus kampioen werd. Het verloor toen amper twee keer en eindigde het seizoen met 80 punten.

De huidige selectie van David Gevaert doet het iets minder goed: het verloor al zes keer en kan nog maximaal op 64 punten uitkomen met amper twee wedstrijden minder dan toen. Maar hoe kunnen we het team van toen vergelijken met dat van nu?

DOELMANNEN

In doel is het de strijd Parizek versus Kudimbana. Ook al maakte hij de voorbije weken wat foutjes, toch blijft Kudimbana met 20 tegendoelpunten de minst gepasseerde doelman van de nationale reeksen.

Parizek was zeker op hoge ballen nog zekerder dan de huidige doelman, maar globaal genomen kiezen we uiteindelijk toch voor Kudimbana als doelman.

VERDEDIGING

De centrale verdediging van de Great Old van nu lijkt ons toch veel sterker dan die van toen. Met Steve Colpaert heeft de ploeg een echte leider die het nog ver kan schoppen en ook Maxime Biset heeft heel wat ervaring. Emmerechts en Stefan Leleu moesten het niet hebben van hun snelheid, maar het positiespel van beide heren was wel zeer sterk.

Op de backposities haalt Joren Dom het zonder problemen van Jurgen De Neys, maar aan de andere kant komt Dimitri Daeseleire toch iets te kort voor een sterke Dragan Siljanovski. De Macedoniër kon vooral aanvallend wel iets extra bijbrengen aan het elftal dat rond de eeuwwisseling kampioen werd.

MIDDENVELDERS

Beide ploegen speelden met twee verdedigende middenvelders. De Roeck en Campara toen, Omolo en N’Diaye nu. Overduidelijk: het huidige duo is vele malen sterker. Campara was dan wel erg sterk, het duo Omolo en N'Diaye maakt echt wel het verschil.

Hairemas en Dufer doen dan wel hun uiterste best, Sandro Da Silva en Luke Chadwick waren én blijven bijzonder populair in Antwerpse middens. En dat hebben ze niet gestolen: kwikzilver én bijzonder technisch.

AANVALLERS

In de spits wordt dan misschien wel het echte verschil gemaakt. Pivaljevic en Goots waren het meest dodelijke koppel bij Antwerp ooit. Beide heren maakten het ene doelpunt na het anderen en met hun tweetjes schoten ze The Great Old quasi naar de titel.

Dit seizoen heeft Antwerp met Dequevy en Limbombe geen echte zuivere spitsen op het veld staan. Beide heren komen graag van op de flank en scoren een heel pak minder dan Goots en Pivaljevic. Toch mogen we de kracht van Limbombé en Dequevy niet onderschatten.

Aernout Van Lindt - Dirk Pieters

2e klasse \\ Antwerp \\ Eupen
 
 
Reacties.