Even terug in de tijd: zo zag de typeploeg van Preud'homme eruit in zijn eerste jaar bij Club Brugge

25 mei 2016 11:45

Michel Preud'homme deed er iets minder dan drie jaar over om Club Brugge naar de titel te loodsen. Afgelopen weekend knalden onder meer José Izquierdo, Hans Vanaken en Abdoulay Diaby blauw-zwart naar de titel. Maar... Weet u nog hoe Club Brugge eruit zag toen Preud'homme het roer overnam.

We keren eventjes terug in de tijd, naar 19 september 2013 om precies te zijn. Club Brugge maakt bekend dat Juan Carlos Garrido aan de kant wordt geschoven. De Spaanse coach heeft op dat moment nog niet verloren in de Jupiler Pro League, maar de veel te vroege uitschakeling in de Europa League tegen Slask Wroclaw heeft duidelijk zijn sporen nagelaten.

Europese uitschakeling nekt Garrido dan toch, Preud'homme komt

De vervanger van Garrido luistert naar de naam Michel Preud’homme. Blauw-zwart spreekt zijn ambitie niet uit, maar het is duidelijk: de man die Standard kampioen maakte en goed werk leverde bij AA Gent , FC Twente en Al Shabab moet Club Brugge naar de eerste titel sinds 2005 leiden.

Het spelersmateriaal dat voorhanden is, mag gezien worden. Heel wat jongens met een aardig potentieel, maar het wil er in dat seizoen nog niet altijd uitkomen. 2,5 seizoenen zijn Thomas Meunier, Bjorn Engels, Laurens De Bock en Lior Refaelov wel echte venten geworden. Kampioenenmakers ook, sommigen onder hen.

De verdediging van toen bleef quasi intact

In totaal zijn er vandaag de dag nog zeven spelers actief bij Club Brugge die er al aan de slag waren toen Michel Preud’homme het roer overnam. Daarbij valt op dat de defensie zo goed als intact is gebleven: Thomas Meunier, Bjorn Engels en Laurens De Bock stonden ook in het eerste seizoen van MPH zo goed als altijd in de basis.

Brandon Mechele was in de reguliere competitie een certitude, maar moest in de play-offs geblesseerd afhaken. Timmy Simons was ook toen al de trotse blauw-zwarte kapitein en Lior Refaelov dartelde ook in 2013-2014 over het veld. Al zette die laatste toch grote stappen onder Preud’homme.

Voorts waren ook Tuur Dierckx en Boli Bolingoli al van de partij, al speelden zij toen nauwelijks of niet. En ook twee seizoenen later zijn ze (nog) geen vaste waarde op Jan Breydel.

De typeploeg in het eerste jaar Preud'homme

Blijven nog over van de toenmalige kern:

  • Timmy Simons
  • Lior Refaelov
  • Thomas Meunier
  • Laurens De Bock
  • Bjorn Engels
  • Brandon Mechele
  • Tuur Dierckx
  • Boli Bolingoli

Staan nog op de loonlijst, maar dit seizoen verhuurd

  • Nikola Storm
  • Nicolas Castillo

De typeploeg van dit seizoen

In de typeploeg van dit seizoen staan dus nog vijf spelers die er in het eerste seizoen onder Preud’homme al bij waren: Meunier, Engels, De Bock, Refaelov en Simons. Butelle, Denswil, Vormer, Vanaken, Izquierdo en Diaby werden later binnengehaald en bleken één voor één een versterking.

Timothy Collard

Club Brugge
 
 
Reacties.