Prognose Anderlecht (2de): Opruimjaar dat ook moet opbrengen

27 juli 2016 16:00

Op vrijdag 29 juli trekt de Jupiler Pro League zich opnieuw op gang. De eersteklassers zitten in de allerlaatste rechte lijn van hun voorbereiding op het seizoen 2016-2017. Wij schatten hun kansen in en gaan op zoek naar de sterktes en zwaktes. Op plaats 2 zetten we Anderlecht.

Ambitie

Het is een opruimjaar bij Anderlecht. René Weiler mag er met de grove borstel doorgaan en krijgt heel veel krediet om dat te doen. De niet zo kleine kanttekening daarbij is wel dat Anderlecht weer voor de titel moet meespelen. Na twee jaar zonder zou een derde misser bijzonder pijnlijk zijn.

"Anderlecht moet altijd voor de titel gaan. Historisch gezien pakken we om de twee seizoenen een titel", is het devies van voorzitter Roger Vanden Stock. In tegenstelling tot vorige jaren gaat Anderlecht serieuze inspanningen gedaan hebben voor de competitiestart. Het team zou tegen januari dus helemaal gerodeerd moeten zijn.

Transfers

IN: Dennis Appiah (Caen), Sofiane Hanni (KV Mechelen), Idrissa Doumbia (ES Bingerville), Sebastien De Maio (Genoa), Alexandru Chipciu (Steaua Boekarest)

OUT: Imoh Ezekiel (Al Arabi), Alexander Buttner (Dinamo Moskou), Filip Djuricic (Benfica), Orel Mangala (Borussia Dortmund), Thomas Kaminski (KV Kortrijk), Silvio Proto (Oostende), Anthony Vanden Borre (Montpellier), Matias Suarez (Belgrano), Rafael Galhardo (Atletico Paranaense), Aaron Leya Iseka (Marseille)

Sterktes en zwaktes

Anderlecht lijkt versterkt tegenover vorig seizoen. De belangrijkste transfer zou wel eens René Weiler kunnen zijn. De hoofdcoach is bij paars-wit begonnen met een lijn te trekken en daar mag niemand overgaan, zelfs de gevestigde namen niet. Vraag het maar aan Kara en Okaka. Dat hij de kleedkamer wat discipline wil bijbrengen, is geen overbodige luxe.

Maar ook op het middenveld is de ploeg versterkt, met de komst van de 18-jarige Idrissa Doumbia. Een goudhaantje pur sang van wat we konden zien in de oefenmatchen. Leander Dendoncker zal op de toppen van zijn tenen moeten spelen. En met Sofiane Hanni heeft Weiler iemand die zowel op beide flanken als op de '10' uit de voeten kan.

Enkel de spitspositie, waar zowel Sylla als Okaka niet in het systeem passen dat Weiler voor ogen heeft, is nog een heikel punt waar dringend versterking voor nodig is. Net als Anderlecht moet hopen dat Ivan Obradovic achteraan zo snel mogelijk klaar is en dat het nog een linksvoetige verdediger vindt.

Prognose: 2de

Ondanks alle wind die een hoge boom als Anderlecht vangt, was er serieuze discussie over wie er nu kampioen gaat worden. Anderlecht mag je nooit afschrijven, al lijkt Club Brugge nu nog een streepje voor te hebben. Maar wat als... Weiler de machine wel weer in elkaar krijgt?

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.