Wordt dit het seizoen van Thorgan Hazard? "De omstandigheden zijn ideaal"

27 augustus 2016 17:06

Thorgan Hazard kreeg van kersvers bondscoach Robert Martinez vrijdag een oproepingsbrief voor de nationale ploeg en kan het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet zien. We vroegen aan Raphael Honigstein, correspondent bij The Guardian voor de Bundesliga, wat hij van onze landgenoot verwacht.

In de Champions League leverde Thorgan Hazard tegen Young Boys Bern een absolute glansprestatie af, met een hattrick en een assist. Dat heeft Honigstein toch wel verrast.

In een meer centrale rol moet Hazard minder werken op de flanken en heeft hij meer vrijheid

"We weten dat hij een getalenteerde speler is, maar we hebben hem nog niet echt zo'n dingen zien doen wanneer hij de kans kreeg om zich te tonen. Hij heeft dat tikkeltje extra, maar ik had altijd het idee dat het een van die spelers was die er niet in slagen dat te tonen."

In een centrale rol voelt Hazard zich duidelijk in zijn sas. "Mijn indruk is dat hij nu hij in het centrum speelt wat meer vrijheid heeft en niet meer zo veel moet werken als op de flanken."

Wordt dit het seizoen van Thorgan?

Hazard moest zich tot nog toe vooral tevreden stellen met wedstrijden in de Europa League of de beker, en invalbeurten in de competitie. Als joker bracht hij het er vaak goed vanaf. "Soms is het makkelijker om impact te hebben als invaller, omdat je tegenover een vermoeid en wat gedesorganiseerd team komt te staan", aldus Honigstein.

"Hem 90 minuten op zo'n niveau zien spelen is een erg goed teken. Gladbach heeft niet echt zoveel spelers die in staat zijn een doelpunt te maken. Ik denk dat er echte mogelijkheden zijn voor hem dit seizoen, en dat het aan hem is om die te grijpen."

Of Hazard een basisplaats krijgt, is nog niet gezegd. "Tegen Young Boys koos de trainer voor een erg offensief elftal. In het kampioenschap zou het weleens kunnen dat we een versterkt middenveld krijgen waardoor Thorgan Hazard om tactische redenen naar de bank zou kunnen verwezen worden."

Maar één ding is zeker: de voormalige Gouden Schoen staat dichter bij een basisplaats dan vorig seizoen. "Iedereen verwachtte een groots seizoen van hem, maar dat is er niet echt uitgekomen.

De druk van zijn naam?

Heeft de bekendheid van zijn broer niet voor extra druk op zijn schouders gezorgd? "Nee, dat geloof ik niet. Hier in Duitsland wordt de Premier League niet zo gevolgd. Natuurlijk kent iedereen het talent van Eden Hazard, maar Thorgan wordt er niet echt mee vergeleken."

Eden is geen gewicht meer op de schouders van Thorgan

In Mönchengladbach bevindt hij zich in een ideale omgeving om rustig progessie te maken. "Er is niet echt druk bij Gladbach. Vorig seizoen hadden ze een erg moeilijke start, maar herpakten ze zich nadien uitstekend. Zelfs in het geval van een slecht seizoen, zou er niet echt sprake zijn van crisis. Ik denk niet dat druk een probleem is, maar alleen hijzelf kan op die vraag antwoorden."

Thorgan Hazard heeft alles in handen om te slagen bij Gladbach, de ideale club voor jongeren - Raphael Honigstein

Alls het dit seizoen niet lukt, dan dringt een vertrek zich misschien wel op voor Hazard, op een leeftijd waarop speelminuten steeds belangrijker worden. Lucien Favre, zijn ex-coach, wilde hem al graag naar Nice halen.

"Natuurlijk wil een voetballer spelen, maar.. als hij niet slaagt bij Borussia, waar de omstandigheden ideaal zijn, wat zal hij doen? Dan moet hij naar een ander kampioenschap. In de Ligue 1 speelt men veel meer gesloten, ligt hem dat wel? Ik denk echt dat Borussia Mönchengladbach de ideale club is voor jonge spelers. Neem het voorbeeld van Andreas Christensen, die bij Chelsea geen enkele kans had en bij de Fohlen een van de beste verdedigers van Duitsland geworden is. Hazard heeft alles in handen om op dezelfde manier te slagen."

Caroline Tonnelier

Bundesliga \\ Bayer Leverkusen \\ Bor. Mönchengladbach
 
 
Reacties.