Van kapitein naar tribune: waar het misliep voor Hannes Van Der Bruggen

30 augustus 2016 13:19

Jeugdproduct, basisspeler, kapitein, speler van het jaar volgens de supporters. Aan het eind van het seizoen 2012-2013 leek de carrière van Hannes Van Der Bruggen meer dan gelanceerd. Vier jaar later haalt hij de selectie niet en smeekt hij om een transfer. Waar liep het mis?

Van Der Bruggen was tot medio 2014 vaak de eerste naam op het scheidsrechtersblad bij KAA Gent. De middenvelder was in de 'donkere periode' één van de weinige lichtpunten bij de Buffalo's, die twaalfde en zevende eindigden in de Jupiler Pro League.

Tot dan liep het goed voor de middenvelder uit de eigen jeugd. Hij kreeg van Francky Dury in 2011 al zijn eerste kans en liet zich het seizoen daarop ook opmerken. In 2012-2013, een jaar waarin Gent met Sollied, Peeters en Fernandez drie trainers had, werd hij definitief basisspeler én kapitein.

Ook het seizoen daarna onder Fernandez én Rednic bleef de middenvelder onbetwist tutilaris, al maakte Fernandez in zijn loopbaan bij Gent even een zijsprongetje richting David Hubert. Met de komst van Hein Vanhaezebrouck en Sven Kums veranderde de situatie helemaal.

Van Der Bruggen komt altijd terug

Met Sven Kums kwam een speler die zowel fysiek als qua spel verder stond dan de jonge Van Der Bruggen. Toch had hij nog een belangrijk aandeel in de titel. Kums raakte geblesseerd en Van Der Bruggen keerde terug én deed het goed.

Gent kreeg zo gelijk, het wou hem immers liever niet op huurbasis zien vertrekken. Toen Van Der Bruggen vorig seizoen alweer niet in de plannen voorkwam dachten velen, die komt wel terug, Hannes komt altijd terug.

Toch zou dat er niet van komen. Van Der Bruggen verzamelde amper één basisplaats en werkte qua minuten opgeteld nog geen vier volledige wedstrijden af. Een verloren jaar. Dit seizoen ging het van kwaad naar erger.

Ingehaald door Schoofs(x2)

De Oost-Vlaming haalde nog niet één keer de selectie, dat terwijl zowel Rob als Lucas Schoofs al bij de wedstrijdkern gehaald werden. Nu Sven Kums weg is, zal Van Der Bruggen opnieuw de bank halen, maar Gent werkt beter mee aan een permanente overgang.

Dat een speler die steeds beschikbaar bleef voor het team moet smeken in een videoboodschap om weg te mogen, is te betreuren. Het is aan het Gentse bestuur om hun jeugdproduct de transfer te gunnen die hij verdient. Voor het te laat is.

Sander De Graeve

Jupiler Pro League \\ KAA Gent
 
 
Reacties.