Het nieuwe Spanje ontleed: verjonging is ingezet met paar héél harde keuzes

31 augustus 2016 08:36

Spanje is onder Julen Lopetegui, de nieuwe bondscoach, aan een nieuw tijdperk begonnen. De opvolger van Vicente Del Bosque maakte onmiddellijk een paar keuzes en liet twee absolute sterren thuis.

Lopetegui heeft blijkbaar afscheid genomen van Iker Casillas. De 35-jarige doelman van Porto is er voor het eerst sinds lang niet bij. En dat gaf wel een schokeffect in de groep, want niemand zag het aankomen. Casillas is immers hét Spaanse icoon en iedereen dacht dat hij zelf zou mogen beslissen wanneer hij er de internationale brui aan gaf.

167 interlands en er ineens niet meer bij: Iker Casillas.

De 49-jarige Lopetegui nam die beslissing echter zelf, maar gaf Casillas ook uitleg over zijn beslissing. Wie geen uitleg kreeg, was Cesc Fabregas. De 29-jarige Catalaan vernam de selectie bij hem thuis en keek raar op toen hij zijn naam er niet zag tussenstaan. De niet-selectie van de 110-voudige international van Chelsea lijkt ook een boodschap van Lopetegui te zijn: niemand is zeker van zijn plaats.

Door de afwezigheid van de twee lijkt Sergio Ramos de gedoodverfde nieuwe kapitein te worden. Maar er zijn nog veranderingen. Stilaan voert de Spaanse bondscoach een verjonging door. Met Marco Asensio (20), Paco Alcacer (23) en Saul Niguez (21) heeft hij nieuw bloed ter beschikking dat de gevestigde waarden naar de kroon moet steken.

Saul Niguez is één van de jongens die de verjonging inluiden.

En dat is de bedoeling: stilaan verjonging doorvoeren zodat de volgende generatie onder de huidige héél succesvolle kan rijpen. Andres Iniesta zou daar een belangrijke rol moeten in spelen, maar de middenvelder van Barcelona is geblesseerd en weet ook niet hoe lang hij nog gaat doorgaan bij de Spaanse nationale ploeg. Maar als je de kern bekijkt, weet je dat de Rode Duivels voor een hele uitdaging staan.

Johan Walckiers

België \\ Spanje
 
 
Reacties.