Stevige uithaal: "FIFA laat wedstrijden toe op gestolen land"

26 september 2016 19:06

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt de FIFA ervan Palestijns land te stelen. De wereldvoetbalbond doet dat door Israëlische wedstrijden te laten plaatsvinden op Palestijnse grond.

"De FIFA bezoedelt het mooie spel van het voetbal door toe te laten dat wedstrijden plaatsvinden op gestolen land", aldus lokaal HRW-verantwoordelijke Sari Bashi. Volgens HRW spelen zes semiprofessionele voetbalploegen uit de Israëlische derde, vierde en vijfde klasse in de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Dat schrijft HRW in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

De FIFA moet de Israëlische voetbalbond dan ook verplichten om alle wedstrijden en activiteiten weg te halen uit de Palestijnse gebieden en ze te verplaatsen naar Israël, vindt HRW. De Israëlische voetbalbond zegt te betreuren dat de sport wordt gebruikt voor politieke doeleinden.

Israëlische wedstrijden moeten weggehaald worden uit de Palestijnse gebieden.

Schorsing voor Israëlische voetbalbond?

De Palestijnse voetbalbond voerde in 2015 al een uitgebreide campagne in de hoop de Israëlische bond te laten schorsen. De FIFA richtte daarop een commissie op die zich over het onderwerp moet buigen en die tijdens het directiecomité van 13 en 14 oktober een voortgangsrapport zal voorstellen, meldt een FIFA-woordvoerder.

Koen Frans

Palestina \\ Israël
 
 
Reacties.